xamogelo

Αυτή την μαρμελάδα την φτιάχνει η μαμά μου και είναι σούπερ……

Δική της έμπνευση και ελπίζω να σας αρέσει όσο και σε μένα που δεν αφήνω ούτε σταλιά να πάει χαμένη

marmelada-portokali

Υλικά

10 μήλα κόκκινα
1 πορτοκάλι
ζάχαρη ανάλογη με τα μήλα
μισό λεμόνι χυμό
1 ξυλάκι κανέλα
1 βανίλια
1 ποτήρι κρασιού νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο τρίφτη από την χοντρή πλευρά
Μετράμε πόσες κούπες είναι το τριμμένο μήλο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μετράμε την ζάχαρη σε αντίστοιχες κούπες, που σημαίνει για μία κούπα μήλο μία κούπα ζάχαρη. Χτυπάμε το πορτοκάλι ολόκληρο στο μπλέντερ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Προσοχή στο πλύσιμο του πορτοκαλιού και ιδιαίτερη προσοχή στο να μην είναι κερωμένη η φλούδα.
Προσθέτουμε την κανέλα, την βανίλια και το ποτήρι κρασιού νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Έχουμε το νου μας στο ξάφρισμα όσο βράζει η μαρμελάδα και συνέχεια ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να στέκεται. Όταν κλείσουμε το μάτι ρίχνουμε το μισό λεμόνι και ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά για να κρυώσει.

Αφού κρυώσει καλά ελέγχουμε το πήξιμο. Εάν χρειάζεται ξαναβράζουμε για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Την βάζουμε στα βάζα και αφού κρυώσει τελείως την βάζουμε στο ψυγείο.