xamogelo

Ένα πράγμα θα σας πω! Η μαμά μου τα έχει φτιάξει 3 φορές μέσα σε μία εβδομάδα και εξαφανίζονται κυριολεκτικά

Επίσης θα σας πως ότι στην συνταγή που είναι πανεύκολη…προσθέσαμε δυόσμο στην γέμιση και τα απογείωσε!

tyropitakia
Προετοιμασία
35 λεπτά + 30 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Υλικά για 20 τεμάχια

Υλικά
-1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
-1½ φλιτζάνι (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1/3 φλιτζανιού νερό χλιαρό
-1½ κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
-1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
-1 αβγό (τον κρόκο του)
-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
-1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
-1/2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
-2 αβγά
-πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τα δύο είδη αλεύρου και κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση. Ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε. Αναμειγνύουμε σταδιακά το γιαούρτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ομογενής και να ξεκολλάει από τα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Ανακατεύουμε ελαφρώς σε άλλο μπολ τη γραβιέρα, τη φέτα, τα αβγά και το πιπέρι. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε δίσκους χρησιμοποιώντας κουπ-πατ ή ποτήρι διαμέτρου 8-10 εκατοστών. Τους γεμίζουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα, διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα και πιέζουμε καλά τις άκρες. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με μερικές σταγόνες νερό και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

http://www.thecookbook.gr/article.asp?catid=28295&subid=2&pubid=63890038