Κατηγορίες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΚΟΛΠΑ

Κέικ πορτοκάλι με λάδι

Εύκολο απλό και πολύ νόστιμο.

Λίγα και καλά υλικά για δύσκολες ώρες

1861-keik-portokali-by-mageirissa

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φλ λάδι
  • 4 αυγά
  • 1 φλ ζάχαρη
  • 2 φλ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πορτοκάλι ζουμερό ολόκληρο με την φλούδα
  • 3 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε στο μούλτι το ολόκληρο πορτοκάλι (χωρίς τα κουκούτσια φυσικά) μέχρι να γίνει πολτός.
  2. Στο μίξερ βάζουμε το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και τα κτυπάμε.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν
  4. Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45-50 λεπτά περίπου. Αφού περάσουν 30 λεπτά μπορούμε να δοκιμάσουμε με μαχαίρι να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί..

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδα ή αμύγδαλα ή κομμάτια κουβερτούρας.. όμως είναι εξίσου νόστιμο και χωρίς αυτά. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως και τη ζάχαρη με φρουκτόζη αλλά στη μισή ποσότητα απ ότι λέει η συνταγή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνηθισμένη με τρύπα φόρμα για κέικ ή ένα απλό ταψί. Επίσης το φλιτζάνι να είναι μεγάλο και τα υλικά να μετρηθούν με το ίδιο μέγεθος φλιτζανιού.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Το κέικ αποτελεί ένα γλυκό σχετικά χαμηλό σε λιπαρά, το συγκεκριμένο έχει αρκετά λιπαρά (1 φλυτζ στη συνταγή), το καλό όμως είναι ότι είναι φυτικό (ελαιόλαδο). Άλλα ζωικά λίπη βρίσκει κανείς από τα αυγά, που είναι 4 στο σύνολο της συνταγής, που σημαίνει μικρή ποσότητα ανά κομμάτι. Με μέτρο προτιμάμε τα γλυκά, δε χρειάζεται κάθε εβδομάδα να βρίσκεται στο σπίτι, εκτός κι αν είστε εγκρατείς και του μότο “less is more” !

https://www.sintagespareas.gr/sintages/keik-portokali.html