Κατηγορίες
Γενικά

Φασολάκια Λαδερά – η μία και μοναδική ΣΩΣΤΗ μέθοδος

Τσιγαρίζετε σε ελαιόλαδο *πρώτα* τα φασολάκια (κομμένα-καθαρισμένα-κτλ) και *μετά* το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε ψιλοκομμένες ντομάτες και κατεβάζετε τη φωτιά.

Αλάτι, πιπέρι, ένα μπαστούνι κανέλλα, και απαραίτητα μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (ναι, ζάχαρη)…
φασολακια λαδερα
Αφού σιγοβράσουν για κάνα δεκάλεπτο, ρίχνετε και μερικές πατάτες (καθαρισμένες-κομμένες), τις σκεπάζετε με νερό, ρίχνετε και άλλο ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, και το αφήνετε στην ησυχία του και σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό και να κάνει μια πλούσια σάλτσα και να γίνουν οι πατάτες μαλακές σαν λουκούμια.

Η συνταγή είναι παραδοσιακή και παμπάλαια, και απαγορεύονται οι δυτικότροπες καινοτομίες (διότι, ως γνωστόν, οι απολαύσεις κρύβονται στις λεπτομέρειες). Συγκεκριμένα:

  • Όποιος παραλείψει το σκόρδο (γιατί είναι, λέει, παρακατιανό και μυρίζει) είναι θύμα.
  • Όποιος παραλείψει την ζάχαρη είναι θύμα.
  • Όποιος τολμήσει να προσθέσει κέτσαπ (για να γίνει, λέει, πιο πλούσια η σάλτσα) είναι θύμα.
  • Όποιος τολμήσει και χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε λάδι εκτός από λάδι ελιάς είναι αισχρός και βέβηλος.
  • Όποιος ξεχάσει να βγάλει την κανέλα πριν το σερβίρισμα είναι άτυχος, και να ετοιμάζει από τώρα τα λεφτά για να πληρώσει τον οδοντίατρο.

Για καλύτερα αποτελέσματα: Σερβίρετε με φέτα μαλακιά η μέτρια (δοχείου, όχι βαρελιού) και μπόλικο φρέσκο ψωμί χωριάτικο (όποιος δεν βουτάει το ψωμί του στα ζουμιά είναι επίσης θύμα).

Να’ στε καλά, και σε καλή μεριά! K.D. (Astrapoyannos)

http://greekcook.gr