Αναρωτιέσαι γιατί τρως σε κάποιες φάσεις που δεν πεινάς; Άγχος, πλήξη, καλή (ή κακή;!) παρέα, λάθος προγραμματισμός και εμμονή με απίθανες δίαιτες είναι μερικά μόνο από όσα μπορώ να σου πω!
Πόσες φορές δεν έχεις συνειδητοποιήσει πως έφαγες μηχανικά; Ή ότι θα μπορούσες και να μην έχεις βάλει δεύτερο πιάτο;
Τρως όταν είσαι αγχωμένη;
Ένας τσακωμός με το φίλο σου, μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, η σκέψη πως ακόμη είσαι στο γραφείο και δουλεύεις ενώ όλη η Ελλάδα είναι στις παραλίες… οι αφορμές μπορεί να είναι πολλές! Όταν είσαι στεναχωρημένη για οποιαδήποτε λόγο, συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκών ή αλμυρών σνακ (π.χ. πατατάκια), ακόμη και αν δεν πεινάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία εκκρίνονται οι ορμόνες ηρεμίας, είναι ίδια με εκείνη που ρυθμίζει το αίσθημα ευχαρίστησης από το φαγητό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Marjorie Nolan Cohn, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στη Νέα Υόρκη. «Όταν χρειάζεται να ηρεμήσεις, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη δημιουργούν μία χημική αντίδραση που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Δυστυχώς όμως αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή”
Η λύση
Η λύση δεν είναι εύκολη… η συνήθεια να συνδέεις το φαγητό με τα συναισθήματα κρατά από πολυ παλιά και δεν αλλάζει με ένα κλικ! Πρέπει όμως να το εκλογικεύσεις, να το σκεφτείς και έτσι να το καταπολεμήσεις. Προσπάθησε να βρεις μία διέξοδο σε κάτι που σου αρέσει πολύ, έτσι ώστε να μην ξεσπάσεις στο φαγητό. Άλλοι ξεσπούν με το τρέξιμο, το μποξ ή κάποια άλλη μορφή γυμναστικής! Ίσως μια βόλτα στο πάρκο, μια αγαπημένη ταινία που ξέρεις πως θα σου φτιάξει τη διάθεση. Ένα τηλέφωνο με κάποια φίλη μπορεί να μειώσει την ένταση. Ακόμη και το πιο απλό… μία τσίχλα με την οποία θα αποφύγεις το φαγητό.