Κατηγορίες
ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Ακίδα στο χέρι…..αϊ στο καλό και δεν βγαίνει!

Αυτό ανήκει στο νηπιαγωγείο των πρώτων βοηθειών…….!  Αν και η διαδικασία για να την βγάλετε σας φαίνεται βουνό δεν είναι…..Στην ουσία απλά εκείνο που έχει σημασία είναι η υγιεινή του τραύματος.

akides

Οι ακίδες μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση αν μείνουν κάτω από το δέρμα για πολύ. Τα συμπτώματα είναι πρήξιμο, κοκκινίλα, συλλογή πυώδους υγρού, έντονος πόνος στην κίνηση.

Εάν έχει μολυνθεί η ακίδα τότε σίγουρα χρειάζεται γιατρός. Οι πιθανότητες να μολυνθεί το σημείο εξαρτώνται από το υλικό της ακίδας. Ποιο πιθανό είναι να υπάρχει μόλυνση από τρίχα ζώου, ή αγκάθια φυτού.

Στην ουσία η αφαίρεσή της είναι εύκολη και δεν θα σας πάρει πάνω από δέκα λεπτά. 

Ξεκινήστε λοιπόν με το να πλύνετε τα χέρια σας

Πριν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε πιο επεμβατικές μεθόδους προσπαθήστε να πιέσετε την ακίδα από κάτω προς τα πάνω για να βγει μόνη της. 

Αν δεν τα καταφέρατε καθαρίστε μια βελόνα και ένα τσιμπιδάκι φρυδιών με ιώδιο. Καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα παρά μόνο αν έχετε μόνο αυτό.

Πλύνετε το σημείο με σαπούνι και ζεστό νερό προσεκτικά. Ρίξτε επάνω λίγο ιώδιο.

Χρησιμοποιήστε την βελόνα για να ανοίξετε λίγο την πληγή ώστε να μπορέσετε να πιάσετε την ακίδα με το τσιμπιδάκι των φρυδιών.

Εάν δεν τα καταφέρετε ούτε με αυτό μια λύση είναι να απολυμάνετε με ιώδιο ένα νυχοκόπτη και να αφαιρέσετε την ακίδα με αυτό.

Μόλις καταφέρετε να την βγάλετε πλύνετε και πάλι με ζεστό νερό και σαπούνι την περιοχή και ρίξτε επάνω και πάλι ιώδιο.

Να γνωρίζετε ότι συνήθως ο πόνος της ακίδας είναι επίμονος. Πάντως αν η περιοχή είναι πολύ μαλακή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιούμε για τα τσιμπίματα των εντόμων.

Οι ακίδες κάτω από τα νύχια μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Εάν δεν μπορείτε να πιάσετε την ακίδα με το τσιμπιδάκι ή με τον νυχοκόπτη, καλύτερα να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

Από την άλλη μπορείτε πάντα  να απολυμαίνετε την περιοχή και να περιμένετε να μεγαλώσει το νύχι για να σπρώξει την ακίδα μόνο του προς τα πάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *