Πρέπει να κλείνω το PC μου, όταν τελειώνω την δουλειά μου με αυτό, ή να το αφήνω αναμμένο; Είναι ένα σαφώς τεχνικής φύσεως, «αειθαλές», ίσως ερώτημα των τελευταίων ετών.
Αν κοιτάξουμε λίγα χρόνια πριν, ήταν διαδεδομένη η αντίληψη ότι αφήνοντας τον υπολογιστή αναμμένο,προσδίδουμε περισσότερο χρόνο ζωής σε αυτόν. Ο ύποπτος; Ο σκληρός δίσκος. Η συχνή επανεκκίνηση του, σύμφωνα με πολλούς, έκανε το μηχανισμό του να φθείρεται πρόωρα. Μάλιστα παλιά λεγόταν ότι σταματώντας τον σκληρό δίσκο και ξαναεκκινώντας τον αφαιρούσαμε 8 ώρες ζωής από το μέσο χρόνο λειτουργίας του. H τεχνολογία, όμως εξελίχθηκε, και οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι δεν επηρεάζονται ανησυχητικά από τις συχνές επανεκκινήσεις.
Πίσω στο σήμερα, από τεχνικής μεριάς, πάντα συμβουλεύαμε να σβήνουμε τον υπολογιστή μας, καθότι τα Windows είναι δυνατό να συσσωρεύσουν σφάλματα κατά την παρατεταμένη λειτουργία, τα οποία εύκολα αποφεύγονται με ένα fresh boot τη μέρα. Για να μην αναφερθούμε επίσης στην φθορά που επιδέχεται το υλικό μας, τη στιγμή που κάθε εξάρτημα έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής.
Από την άλλη, μια σημαντική πλευρά του παρόντος «ντιμπέιτ» είναι το πόσο ρεύμα χάνεται (είτε έχετε ανοικτό το PC σας είτε όχι) την ώρα που εσείς κοιμάστε τον βραδινό σας ύπνο. Οι υπολογιστές από την φύση τους καταναλώνουν άφθονα ποσά ενέργειας, ποσοστό της οποίας σπαταλείται ανούσια.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία αναφέρεται ότι, στο μέσο σπίτι, το 40 τοις εκατό του ηλεκτρικού ρεύματος που δαπανάται από συσκευές συνδεδεμένες στο τοπικό δίκτυο, ξοδεύεται όταν αυτές είναι σβηστές (ή αλλιώς σε standby). Το ποσό αυτό ηλεκτρικής ενέργειας, ισοδυναμεί σύμφωνα με την έκθεση, με την ετήσια παραγόμενη ενεργεία 17 εργοστασίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, έρευνα που δημοσιεύθηκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση για την εξοικονόμησης ενέργειας, Climate Savers, έδειξε ότι η χρήση των επιλογών Διαχείρισης Ενέργειας των Windows μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας έως και κατά 60$ετησίως. Παράλληλα, η σωστή χρήση των επιλογών αυτών μειώνει κατά μέσο όρο την παγκόσμια εκπομπή Διοξειδίου του Άνθρακακατά μισό τόνο.
Αλλά δεν είναι μόνο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που «κλέβουν», πολλές φορές άσκοπα, ρεύμα. Και οι τηλεοράσεις, τα DVD Player, τα DVR, μπορούν να τραβάνε έως και 40Watt, αν ξεχνάμε να τα απενεργοποιήσουμε.
Και για εσας που ήδη σκέφτεστε τι δράση μπορείτε να λάβετε για την την εξοικονόμηση ενέργειας, παραθέτουμε απλούς τρόπους να μειώσετε το «αποτύπωμα» CO2 του σπιτιού μας, εύκολα και αποδοτικά:
- Κλείνετε τους Η/Υ, τα monitors και τα ηχεία σας όταν δεν τα απασχολείτε.
- Συνδέετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές σε μπαλαντέζες με διακόπτη τάσης και σβήνετε τον όταν δεν τις χρησιμοποιείτε .
- Αξιοποιήστε την Διαχείριση ενέργειας των Windows/Mac/Linux.
- Επιλέξτε επίπεδες οθόνες για τους σταθμούς σας. Δαπανούν λιγότερο ρεύμα από τις ξεπερασμένες πλέον CRT και δεν κουράζουν τα μάτια σας σε τέτοιο βαθμό.
- Απενεργοποιείστε τα Screensavers και προτιμήστε την αυτόματη απενεργοποίηση της οθόνης. (Με την τεχνολογία LCD δεν είναι πλέον χρήσιμα.)
- Μειώστε την φωτεινότητα της οθόνης σας.
- Ψάξτε για το σήμα «Energy Star» όταν αγοράζετε εξοπλισμό πληροφορικής.
- Αν αγοράζετε έτοιμα συστήματα, φροντίστε να γνωρίζετε αν οι κατασκευαστές σας διαθέτουν πρόγραμμα απόσυρσης και αν δεν έχουν, πληροφορηθείτε για το πώς μπορείτε να αποσύρετε με ασφάλεια τον υπολογιστή σας.
Εσείς, λοιπόν, σβήνετε τον υπολογιστή σας;
Thelab.gr