Το να είμαστε αποτελεσματικοί γονείς είναι μία ευθύνη και ταυτόχρονα μία επιθυμία που όλοι όσοι έχουμε παιδιά έχουμε σε προτεραιότητα.
Τα παιδιά αποτελούν τους καθρέφτες μας στην κοινωνία και αυτό είναι απόλυτα λογικό εφόσον τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα τη συμπεριφορά των γονέων τους σε πρώτο επίπεδο μιας και με την πάροδο του χρόνου από το κοινωνικό τους περιβάλλον, δεδομένου ότι όσο μεγαλώνουν εκτίθενται σε διαφορετικούς κοινωνικούς κύκλους.
Από την πλευρά του γονιού, αυτό που είναι καλό να γνωρίζουμε είναι πως ό,τι δεν μας αρέσει στα παιδιά μας, είναι στην πραγματικότητα η δική μας συμπεριφορά, φιλτραρισμένη μέσα από τα μάτια τους. Αν είναι άδικα, είναι γιατί εμείς είμαστε άδικοι. Αν λένε ψέματα, πρώτοι εμείς τους είπαμε ψέματα. Αν φωνάζουν και μαλώνουν, εμείς τους φωνάξαμε και τα μαλώσαμε.
Σε μια έρευνα που έγινε σε σχολείο της Αμερικής ρωτήθηκαν τα παιδιά πώς βλέπουν τους γονείς τους. Οι απαντήσεις τους θα σας εκπλήξουν!
* Οι μεγάλοι δίνουν υποσχέσεις και έπειτα τις ξεχνούν
* Οι μεγάλοι δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ντύνονται όπως θέλουν, ενώ οι ίδιοι ντύνονται όπως τους αρέσει.
* Οι μεγάλοι δεν κάθονται ν` ακούσουν τι τους λένε τα παιδιά. Και παρ` όλα αυτά έχουν έτοιμη την απάντηση.
* Οι μεγάλοι κάνουν λάθη μα ποτέ δεν τα παραδέχονται, ή το λάθος τους δεν είναι λάθος ή κάποιος άλλος φταίει για το λάθος που έκαναν.
* Οι μεγάλοι διακόπτουν συνεχώς τα παιδιά όταν αυτά διηγούνται κάτι. Αν όμως ένα παιδί διακόψει ένα μεγάλο αρχίζουν αμέσως οι παρατηρήσεις.
Πραγματικά έχετε ποτέ μπει στη διαδικασία να ρωτήσετε ειλικρινά το παιδί σας, τι είναι αυτό που δεν του αρέσει σε σας; Τι του δημιουργεί ίσως stress;ή και για να δούμε το ποτήρι γεμάτο, τι τελικά τους αρέσει στην συμπεριφορά σας;
Σας προτρέπω να τα ρωτήσετε και θα διαπιστώσετε ότι τα παιδιά θα σας απαντήσουν με αποστομωτική ειλικρίνεια δίνοντας σας κίνητρα να επαναπροσδιορίσετε τη θέση σας ως γονιός αλλά και να μάθετε τον εαυτό σας μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Για να μπορέσουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και να πάρουμε χρήσιμες απαντήσεις είναι βασικό να έχουμε χτίσει ένα περιβάλλον, το οποίο να χαρακτηρίζεται από θετική διάθεσή και εμπιστοσύνη.
Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την τυχόν προβληματική συμπεριφορά του παιδιού, καθώς και να ενθαρρύνει τα ταλέντα αλλά και τα δυνατά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Σκεφτείτε το και με τον εαυτό σας: Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να ξεδιπλώσει τον καλύτερό του εαυτό σε ένα κλίμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από έλλειψη κατανόησης και εμπιστοσύνης. Γιατί τα παιδιά να διαφέρουν; Ίσα ίσα που χρειάζονται ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και τη θετικότητα στην καθημερινότητά τους γιατί πολύ απλά από την βρεφική έως και την έναρξη της ενήλικης πια ζωής τους, τρέφονται από αυτές.
Όταν λοιπόν αποδέχεστε και βρίσκετε μικρούς καθημερινούς τρόπους να επιβραβεύετε και να δείχνετε στα παιδιά σας ότι είστε αισιόδοξοι και σίγουροι για την επιτυχία τους τα παιδιά, θα κάνουν τα πάντα να σας ανταποδώσουν την καλή σας πρόθεση και διάθεση.
Επιπλέον είναι σημαντικό να προσέχουμε τον τρόπου που επικοινωνούμε με τα παιδιά αποφεύγοντας:
- Τον εξαναγκασμό – Ο εξαναγκασμός είναι γενικά ό, τι κάνουν οι γονείς προκειμένου τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται σωστά. Κάποιοι γονείς ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα διδαχτεί το παιδί να μην αναπαράγει την ανεπιθύμητη από το γονιό συμπεριφορά. Όμως κάτι τέτοιο, ενώ μπορεί βραχυπρόθεσμα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι ακατάλληλες συμπεριφορές να συμβαίνουν ξανά και ξανά, και συνήθως να χειροτερεύουν. Είναι σημαντικό να εξηγούμε στο παιδί γιατί ζητάμε αυτό που ζητάμε και να προσέξουμε επίσης τον τρόπο με το οποίο το ζητάμε. Με αυτό τον τρόπο το προετοιμάζουμε ώστε να διεκδικεί αυτό που επιθυμεί από τον συνομιλητή του με συγκεκριμένα επιχειρήματα καθώς επίσης, να υιοθετεί τους βασικούς κανόνες επικοινωνίας, οι οποίοι είναι ότι πρώτα ακούω το συνομιλητή μου και μετά μιλάω.
- Την αδιαφορία – Όσο πιο κοντά σας νιώθει το παιδί, τόσο περισσότερο θα θέλει να συμπεριφερθεί με τον καλύτερο τρόπο. Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για τους προβληματισμούς του όσο μικροί κι ασήμαντοι φαίνονται σε σας. Μην ξεχνάτε ότι στο μυαλό τους κάτι που μπορεί να φαίνεται σε σας μη σημαντικό, για το παιδί σας μπορεί να είναι όλος ο κόσμος!
Τέλος το πιο σημαντικό είναι να επιβραβεύουμε τα παιδιά για κάθε τι μικρό η μεγάλο καταφέρνουν. Η θετική ενίσχυση είναι ο καλύτερος τρόπος για να οικοδομήσουμε τη θετική συμπεριφορά. Εξάλλου οι άνθρωποι καταφέρνουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό μόνο όταν νιώθουν αγάπη, ασφάλεια και αποδοχή…. γιατί επομένως να διαφέρουν τα παιδιά;
Aύρα Λυράκη (Ph.D)
Communications` Life Coach (ACC) & Mentor, Life Self Coaching Institute, Founder
www.lifeselfcoaching.gr
Eπιστημονικός Συνεργάτης SEC