Κατηγορίες
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Παιδιά

Επιστήμονες εντοπίζουν σημάδια προδιάθεσης για Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο βρεφών

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ενδεχομένως να παρουσιάζουν διαφορές στον εγκέφαλο τους οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν από τη βρεφική ακόμα ηλικία.

baby

Eρευνητές σκάναραν τους εγκεφάλους 162 υγιών μωρών ηλικίας 2 μηνών-2 ετών, συμπεριλαμβανομένων 60 που είχαν κληρονομήσει ένα γονίδιο ονόματι APOE-e4 και το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ μετά την ηλικία των 65 ετών.

Σε σύγκριση με τα μωρά χωρίς το συγκεκριμένο γονίδιο, αυτά που το είχαν παρουσίαζαν μικρότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες περιοχές στα μέσα και το πίσω μέρος του, τις ίδιες δηλαδή περιοχές που πλήττει η νόσος στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, τα μωρά που διέθεταν το γονίδιο APE-e4, εμφάνιζαν μεγαλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη στις εμπρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι τα μωρά που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο θα εκδηλώσουν απαραίτητα Αλτσχάιμερ. Αυτό που κάνει είναι να εγείρει ερωτήματα όπως το πώς οι αλλαγές στον εγκέφαλο σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου αλλά και πώς η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωσή της.

Όπως αναφέρουν, είναι πολύ πιθανό για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ να ευθύνεται επίσης μια σειρά από άλλα γονίδια σε συνδυασμό με τo περιβάλλον. Πάντως η επιστήμη προχωρά με πολύ γοργό ρυθμό στο θέμα του Αλτσχάιμερ με πιο πρόσφατες εξελίξεις την ακριβή διάγνωση της νόσου μέσω ενός απλού αιματολογικού τεστ και την πιθανή θεραπεία της με χρήση laser.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό JAMA Neurology.

http://www.techgear.gr/alzheimer-clues-babies-80864/