Για όσους αποφασίσουν να τηρήσουν αυστηρά το έθιμο, η κατάργηση του λαδιού τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δίνει την ευκαιρία για ευρηματικά πιάτα και γλυκά.

Όπως θα δείτε οι συνταγές που σας προτείνουμε, φεύγουν μακριά από τα συνηθισμένα νερόβραστα όσπρια και τα ζυμαρικά, και τολμούν πρωτότυπους συνδυασμούς.

AGIO-OROS--04-hortosoupa

Το ταχίνι και οι ξηροί καρποί δίνουν την πλούσια γεύση που αλλιώς θα ζητούσαμε στο λάδι ενώ τα γλυκά ποντάρουν σε ασυνήθιστους συνδυασμούς λουλουδιών και φρούτων με αρώματα που φωνάζουν Άνοιξη.

Χορτόσουπα με ταχίνι
Υλικά (για 4 άτομα)

2 μέτρια καρότα
2 μέτριες πατάτες
1 κολοκυθάκι
1 πράσο
1 μικρό κρεμμύδι
2 κλαδιά σέλερι
2 κ.σ. αστράκι
50 γρ. ταχίνι
2 λεμόνια (το χυμό)
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Παρασκευή

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά σε κύβους. Σοτάρουμε κρεμμύδι, σέλερι, πατάτα, καρότο και πράσο. Βάζουμε στη φωτιά 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 15 λεπτά τα σοταρισμένα λαχανικά με ανοιχτό καπάκι. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Προσθέτουμε το αστράκι και το κολοκυθάκι και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα να γίνει χλιαρή. Χτυπάμε στο μπλέντερ μια κουτάλα από το ζωμό (στραγγισμένο) με το μισό λεμόνι και το ταχίνι μέχρι να ασπρίσουν και τα προσθέτουμε στη χλιαρή σούπα. Σερβίρουμε, διορθώνοντας τη γεύση με χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Ζελέ χαμομηλάκι με άγριο τριαντάφυλλο (Eύη Βουτσινά)
Ζελέ χαμομηλάκι με άγριο τριαντάφυλλο (Eύη Βουτσινά)
Υλικά (για 4 άτομα)

2 φλιτζ. αφέψημα χαμομηλιού
2 κ. σ. ζάχαρη
3 κ. γ. ζελατίνη σκόνη
1 κ. σ. πέταλα αγριοτριαντάφυλλου

Παρασκευή

Ενώ το αφέψημα είναι ακόμα καυτό, διαλύουμε τη ζάχαρη και τη ζελατίνη. Το αφήνουμε στα σταθεί 10 λεπτά και μετά το ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα πέταλα. Βάζουμε το ζελέ στο ψυγείο και το αφήνουμε μέχρι να στερεοποιηθεί.

Μετά το βγάζουμε και το χτυπάμε με το σύρμα, έτσι που να γίνει μικρά μικρά ψίχουλα. Το βάζουμε σε ποτήρι με ψηλό πόδι και το γαρνίρουμε με τα φυλλαράκια του δυόσμου.

Ζελέ από πράσινο τσάι με φράουλες και πορτοκάλια από τον Ζαν Λουί Kαψαλάς
Ζελέ από πράσινο τσάι με φράουλες και πορτοκάλια από τον Ζαν Λουί Kαψαλάς
Η δροσερή γεύση αυτού του ζελέ, το όμορφο άρωμα του μοσχάτου κρασιού, που επιτείνεται από το χυμό των πορτοκαλιών, και η καταλυτική παρουσία της φράουλας, στρέφουν την προτίμηση μας προς τα earl grey, με τα αρώματα περγαμόντου. Για να είναι τέλεια η αρμονία, το προτιμούμε με μίγμα πράσινου τσαγιού, όπως το earl grey sencha, που αφήνουμε μόλις 2 λεπτά στην τσαγιέρα.

Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. φράουλες
4 πορτοκάλια
1/2 μπουκάλι μοσχάτο κρασί Λήμνου
2 φύλλα ζελατίνας
20 γρ. ζάχαρη
5 γρ. τσάι

Παρασκευή

Κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα. Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε την ψίχα τους σε τριγωνικές σφήνες. Βράζουμε το κρασί με το τσάι και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, για 5 λεπτά, και μετά προσθέτουμε τα φύλλα της ζελατίνας. Όταν κρυώσει, το σουρώνουμε, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του ζελέ στις φράουλες και την άλλη μισή στα πορτοκάλια. Τα σερβίρουμε παγωμένα, το καθένα χωριστά.

Μελιτζανοσαλάτα ανατολίτικη (Μπαμπαγανούς)
3 μεγάλες μελιτζάνες (1.200 ως 1.500 γρ.)
250 γρ. ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. αλάτι
? φλιτζ.τσ. χυμό λεμονιού
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Μερικά σπόρια από ρόδι
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους, για το γαρνίρισμα* Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο ή πάνω σε γκαζάκι μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Ανακατεύουμε τον πουρέ της μελιτζάνας με το σκόρδο, που το έχουμε ψιλοκόψει, και το αλάτι και βάζουμε το μείγμα σε μπλέντερ, μαζί με το ταχίνι και το χυμό λεμονιού.
* Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με το μαϊντανό, τα σπυριά από τα ρόδια και τους κύβους της ντομάτας.Χορτόπιτα

½ κιλό φύλλο κρούστας
200-250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
1 κιλό διάφορα χόρτα (λάπαθα, καυκαλήθρες, σέσκουλα, σπανάκι) ψιλοκομμένα
3-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι, αραιωμένο σε λίγο χλιαρό νερό
3 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος) ψιλοκομμένα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό και 1 ματσάκι άνηθο
2 κ.σ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό

*Πλένουμε καλά τα χόρτα και το σπανάκι και τα ψιλοκόβουμε. Τα ζεματάμε με βραστό νερό. Τα ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο και το μαϊντανό, που τα έχουμε ψιλοκόψει.
*Αλείφουμε το ταψί με ταχίνι -αντί για λάδι- και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο σιμιγδάλι στη γέμιση για να πάρει τα υγρά.
*Στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα με το ταχίνι. Μετά τα τρία φύλλα, βάζουμε το ένα τρίτο της γέμισης. Σκεπάζουμε με ένα ακόμη φύλλο και από πάνω βάζουμε το δεύτερο τρίτο της γέμισης. Συνεχίζουμε και στο τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα – πάντα λαδώνοντάς τα με το ταχίνι. Στα δύο τελευταία, ραντίζουμε με λίγο νερό και αλείφουμε με περισσότερο ταχίνι, για να μην αρπάξουν από τον δυνατό φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 200οC, περίπου 1 ώρα.

Μανιτάρια πορτομπέλο με μους από κουκουνάρι

Υλικά

6 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο

Για τη μους: 250 γρ. κουκουνάρι
1 ½ φλ.τ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλ.τ. μαιντανό ψιλοκομμένο
½ φλ.τ. ζωμό από λαχανικά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε τα ποδαράκια και κρατάμε τα κεφάλια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολα και αραδιάζουμε τα μανιτάρια. Αλατίζουμε ελαφρά και ψήνουμε για μισή ώρα. Φτιάχνουμε τη μους από κουκουνάρι: Βάζουμε στη μουλινέτα όλα τα υλικά και δουλεύουμε με κοφτές κινήσεις χωρίς να γίνει το μίγμα σαν αλοιφή. Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα, μοιράζουμε τη μους επάνω στο καθένα, σε στρώση πάχους μισού πόντου περίπου. Ανάβουμε το γκριλ και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό καφετί χρώμα, για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε ρίχνοντας λίγο μαϊντανό από πάνω.

Σαγανάκι χαλβά με σορμπέ φράπα από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη

Σαγανάκι χαλβά με σορμπέ φράπα από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη

Οι μνήμες από την παιδική ηλικία δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός πρόχειρου γλυκού, αυτή τη φορά. «Όπως συνήθιζε η αδερφή μου να ψήνει το χαλβά με πορτοκάλι στο αλουμινόχαρτο…»

Υλικά (για 4 άτομα)
4 φέτες χαλβά
2 φύλλα κρούστας
Λίγο ελαιόλαδο
Χυμός από 6 φράπες
2 φλιτζ. ζάχαρη
4 ξινόμηλα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα

Παρασκευή

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το χυμό από τις φράπες με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει. Βράζουμε τα μήλα με λίγο νερό για 12-15 λεπτά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε το σιρόπι με τον πουρέ των μήλων και το βάζουμε σε παγωτομηχανή, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διατηρούμε το σορμπέ στην κατάψυξη.

Κόβουμε το κάθε φύλλο στα δύο, λαδώνουμε και τυλίγουμε το χαλβά σε πακετάκια. Τηγανίζουμε σε ελάχιστο σπορέλαιο για 2-3 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και σερβίρουμε με μία μπάλα σορμπέ από πάνω.