Ένα κέικ σοκολάτας για να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Έχει και γλάσο.
ΥΛΙΚΑ
450 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
215 γρ. βούτυρο ανάλατο κομμένο σε φέτες και λίγο για το ταψί
5 αυγά μεγάλα
225 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Αλάτι 1/4 κ.γ.
4 κ.σ. κακάο (και λίγο για το ταψί)
Χρόνος Προετοιμασίας
90 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
Μέτρια
Αριθμός ατόμων
12 άτομα
Τοποθετούμε μια σχάρα στη μέση του φούρνου και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C. Βουτυρώνουμε τα τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού 9×2 ιντσών και βάζουμε στον πάτο του ταψιού λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε λίγο και την λαδόκολλα και πασπαλίζουμε εσωτερικά όλο το ταψί με σκόνη κακάο.
Λιώνουμε 340γρ. σοκολάτα και 170γρ. βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μεταλλικό σκεύος που το έχουμε βάλει πάνω σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό. Μόλις τα υλικά μας αρχίσουν να μαλακώνουν τα ανακατεύουμε με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφαιρούμε το μπολ από το κατσαρολάκι και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Χτυπάμε σε ταχύτητα μέτρια προς υψηλή για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφρώδες μείγμα, ανοιχτόχρωμο και διπλάσιο σε όγκο.
Μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και σταδιακά ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας. Αυξάνουμε ξανά την ταχύτητα στο μέσο ύψος και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα μας τα υλικά, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη σκόνη κακάο και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα ακριβώς μέχρι να έχουμε ένα μείγμα, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί. Ψήνουμε 40 έως 45 λεπτά. Καρφώνουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι για να βεβαιωθούμε πως είναι ψημένο εσωτερικά (όταν βγάλουμε το μαχαίρι πρέπει να έχει υγρασία και μικρές κολλώδεις φουσκίτσες). Δεν πρέπει να το παραψήσουμε γιατί θα ξεραθεί.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 30 λεπτά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε το κέικ από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε ταψί με μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε. Αφαιρούμε το ταψί και τη λαδόκολλα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς. Οι πλευρές του κέικ μπορεί να είναι κολλώδεις, δεν μας πειράζει. Σκεπάζουμε το κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη τη νύχτα για να είναι πολύ κρύο
Λιώνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα (110γρ.) και το υπόλοιπο βούτυρο (45γρ.) όπως και πριν, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μεταλλικό σκεύος που το έχουμε βάλει πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει. Μόλις τα υλικά μας αρχίσουν να μαλακώνουν τα ανακατεύουμε με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Ρίχνουμε το ζεστό γλάσο πάνω από το κέικ και με μία σπάτουλα το απλώνουμε σε όλο το κέικ. Βάζουμε το κέικ μας στο ψυγείο για 20-40 λεπτά. Πριν το σερβίρουμε, βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου 20-30 λεπτά.
Για να το σερβίρουμε, κόβουμε το κέικ σε λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας καυτό μαχαίρι.
http://cosmo.gr/articles/living/Geysi/sokolata/keik-sokolatas-xwris-aleuri-me-glaso.2432638.html