Το Σωματείο «Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων» έχει δημοσιεύσει μία λίστα με «χρυσές» συμβουλές, ώστε να αποφύγουν μικροί και μεγάλοι τις κακοτοπιές.
* Το πέταγμα του χαρταετού πρέπει να γίνεται σε χώρους ανοιχτούς, μακριά από γκρεμούς, και ποτέ από ταράτσες. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο τραυματίζονται σοβαρά και καμιά φορά θανατηφόρα, άνθρωποι που πέφτουν από ύψος την ώρα που πετάν το χαρταετό.
* Οι πολίτες πρέπει να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τα ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε περίπτωση όμως που o χαρταετός μπλεχτεί σε αυτά, δεν πρέπει να προσπαθήσουν να τον ξεμπλέξουμε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
* Το σκοινί του χαρταετού μπορεί να προκαλέσει κοψίματα και εγκαύματα από τριβή στα χέρια των παιδιών, για το λόγο αυτό οι μεγάλοι πρέπει να τους δείξουν πώς να το κρατάνε με προσοχή. Βοηθάει επίσηςνα φοράνε γάντια.
Ημερήσιες αποδράσεις με ασφάλεια
Η Καθαρά Δευτέρα είναι ομολογουμένως συνδεδεμένοι με ημερήσιες αποδράσεις με το αυτοκίνητο. Όμως, για την ασφάλειά τους, τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να προτείνουν ποιο είναι το σωστό κάθισμα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του.
Οι ειδικοί ωστόσο, κάνουν ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας πως το «αλφαβητάρι» της οδικής ασφάλειας δεν σταματά στα παιδικά καθίσματα:
* Είναι σημαντικό, οι μεγάλοινα δίνουμε το καλό παράδειγμα στους μικρούς. Να φοράμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας και για τις πιο μικρές αποστάσεις.
* Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά – επιβάτες, ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται καθώς και προστασία από τον ήλιο (αντηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου). Πρέπει επίσης να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.
* Εάν τα παιδιά – επιβάτες απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους.
* Ποτέ να μην καθόμαστε πίσω με το παιδί στην αγκαλιά μας, έστω και αν έχουμε δεθεί. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.
* Τα παιδιά πρέπει πάντα να βγαίνουν και να μπαίνουν στο αυτοκίνητο, από την πλευρά του πεζοδρομίου.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=14&articleID=8870&la=1