Το πρόβλημα.
Το βασικότερο πρόβλημα των Η/Υ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή ενός ή και περισσοτέρων εξαρτημάτων είναι η σκόνη. Αν και φαίνεται εντελώς άκακη, μετά από πολύ καιρό μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα
Τα συμπτώματα συνήθως είναι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, υψηλά επίπεδα θορύβου και τέλος επανεκκινήσεις του συστήματός μας. Η σκόνη έχει την τάση να κολλάει επάνω στις επιφάνειες λόγω στατικού ηλεκτρισμού, και να δημιουργεί με τον καιρό ένα χοντρό στρώμα το οποίο εγκλωβίζει την ζέστη και εμποδίζει την ψύξη. Επίσης εισέρχεται μέσα στους ανεμιστήρες και τους καταστρέφει, αυξάνοντας τα επίπεδα θορύβου ή ακόμα χειρότερα τους ακινητοποιεί. Έτσι η θερμοκρασία αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα και η μητρική επανεκκινεί για να προστατέψει τον εαυτό της. Εάν δεν έχει ρυθμιστεί σωστά το BIOS ή εάν δουλεύουμε τον Η/Υ για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυξημένη θερμοκρασία, μπορεί να καταστρέψει την μητρική μας πλακέτα ή να δημιουργήσει μόνιμο πρόβλημα στον επεξεργαστή μας. Τέλος μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει και την κάρτα γραφικών μας, ειδικά εάν και αυτή διαθέτει ανεμιστήρα για την σωστή ψύξη της.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων η επισκευή θα μας κοστίσει 100€ ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι την αντικατάσταση ολόκληρου του υπολογιστή. Τα εξαρτήματα που μπορεί να καταστραφούν από την σκόνη είναι
Α) το τροφοδοτικό, το οποίο μπορεί να «σκάσει» και ίσως δημιουργήσει και προβλήματα σε άλλα εξαρτήματα όπως τον σκληρό σας δίσκο.
Β) η κάρτα γραφικών, η οποία θα αρχίσει να δείχνει γραμμές ή χαρακτήρες στην οθόνη σας. Επίσης μπορεί να παγώσει τον εντελώς τον υπολογιστή σας (freeze).
Γ) Η μητρική πλακέτα και να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς ο υπολογιστής σας . Εάν διαθέτει και αυτή έναν μικρό ανεμιστήρα, τότε θα πρέπει να προσέξετε διπλά, καθώς απαιτεί ακόμα καλύτερη ψύξη για να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
Δ) Ο επεξεργαστής, αν και είναι ο πιο ανθεκτικός, καθώς η μητρική τον προστατεύει κάνοντας επανεκκίνηση για να μην «ψηθεί».
Λύσεις
Η καλύτερη λύση είναι να φυσήξετε έντονα τον υπολογιστή σας. Η ηλεκτρική σκούπα, όσο δυνατή και να είναι, δεν θα κάνει δουλειά. Το πολύ πολύ να πάρει την επιφανειακή σκόνη, αφήνοντας όμως τα πιο σημαντικά μέρη του υπολογιστή το ίδιο βρώμικα. Πρέπει να φυσήξουμε δυνατά ώστε η σκόνη να φύγει . Η καλύτερη λύση είναι ο ηλεκτρικός φυσητήρας. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα spray πεπιεσμένου αέρα που μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα υπολογιστών κα ι ηλεκτρονικών ειδών (κόστος περίπου 5€) Αποσυνδέουμε τον Η/Υ, φροντίζοντας να ξέρουμε ακριβώς που θα ξαναβάλουμε το κάθε καλώδιο. Αφαιρούμε το δεξί καπάκι του υπολογιστή μας και πηγαίνουμε σε ανοιχτό χώρο, γιατί δεν θέλουμε το σύννεφο σκόνης να προσγειωθεί μέσα στο σπίτι μας πάλι. Φυσήξτε οπουδήποτε βλέπετε σκόνη, δίνοντας όμως περισσότερη προσοχή στην ψύκτρα του επεξεργαστή, την ψύκτρα της κάρτας γραφικών και τέλος του ανεμιστήρες του τροφοδοτικού.
Εάν γνωρίζεται κάποια πράγματα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τους ανεμιστήρες εάν λειτουργούν ικανοποιητικά. Δείτε εάν γυρνάνε χωρίς να σταματάνε εύκολα ή αν κάνουν θόρυβο όταν περιστρέφονται. Η σωστή ροή είναι σημαντική. Ο κρύος αέρας εισέρχεται στον κουτί από το μπροστινό μέρος του κουτιού μας, και εξέρχεται ο ζεστός από πίσω. Το σημαντικό είναι να διώχνουμε τον ζεστό, οπότε μην ανησυχήσετε εάν δείτε μόνο έναν ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του κουτιού σας.
Τέλος, όσο περισσότερους ανεμιστήρες έχετε εγκατεστημένους στο σύστημά σας, τόσο περισσότερη σκόνη εισέρχεται σε αυτό. Εάν το κουτί σας δεν έχει σύστημα για την παγίδευσή της (σήτα), τότε πρέπει να φυσάτε τον υπολογιστή σας ακόμα πιο συχνά. Εάν πάλι έχει, τότε εάν κρατάτε την σήτα καθαρή, τότε μπορεί να μην χρειαστεί να το φυσήξετε ποτέ!
Ιστορίες Τρόμου
Αρκετές φορές μπορεί να συναντήσουμε ακόμα και κατοικίδια μέσα στο κουτί μας. Το συνηθέστερο είναι οι αράχνες, ενώ έχουμε δει κατσαρίδες και «δωράκια» από ποντίκια. Κάνοντας μια αναζήτηση στο Internet υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με ποντίκια, βατράχια (!!?) και, το καλύτερο κατ’ εμέ, φίδια! Φυσικά αυτό έχει να κάνει με τον χώρο που λειτουργεί ο υπολογιστής, ενώ στα σπιτικά μηχανήματα οι πιθανότητα να έχετε μια στενή επαφή με κάτι ζωντανό ή πρώην ζωντανό, είναι ελάχιστες.
Tip: Αποφύγετε να φυσήξετε τον υπολογιστή σας σε βενζινάδικο, καθώς το σύστημα αέρα μπορεί να περιέχει υγρασία η οποία μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στον υπολογιστή σας.
http://www.projectteam.gr