Κατηγορίες
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Υπολογιστές

Λίστα πλήκτρων συντόμευσης των Windows που σώζει ζωές

Πάντα υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι να κάνετε κάτι σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με Windows.

Αν μάθατε τη χρήση του με την πράξη και όχι με βιβλίο, τότε μάλλον θα ξέρετε τον ένα τρόπο.

72_47

Αν δείτε ίσως τη μητέρα σας να χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή κειμένου Word — βάζω στοίχημα πως χρησιμοποιεί τον συνδυασμό Αρχείο > Αποθήκευση παρά να χτυπάει το Ctrl+S. Εσείς; Γνωρίζετε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου σας;

Τα πλήκτρα συντόμευσης είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος α) να επιταχύνετε την εργασία σας και β) να αποφύγετε το RSI (πρόβλημα στα χέρια μετά από πολύ χρήση ποντικιού). Το χειρότερο πράμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χειρίζεστε συνέχεια το ποντίκι, όπου ο καρπός και ο αγκώνας μπορούν να αποκτήσουν πρόβλημα. Το καλύτερο πράμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να διαβάσετε την παρακάτω λίστα με τα πλήκτρα συντόμευσης και θα μείνετε έκπληκτοι με το πόσα πράματα μπορείτε να κάνετε απλά με λίγα πατήματα πλήκτρων.

Πλήκτρα συντόμευσης που σώζουν Ζωές
Πρώτα απ’ όλα,  οι τα πλήκτρα συντόμευσης είναι τόσο θεμελιώδη στον υπολογιστή που αργότερα θα αναρωτιέστε πως μπορούσατε να ζείτε χωρίς αυτά. Τα περισσότερα από τα πλήκτρα συντόμευσης θα πρέπει να γίνονται με το ΑΡΙΣΤΕΡΟ χέρι, με τον αντίχειρά σας πάνω στο Alt ή στο Ctrl.

 • Ctrl+T — ανοίγει νέα καρτέλα σε όλους τους κύριους Φυλλομετρητές (Web browsers).
 • Alt+Tab — εναλλάσσει κυκλικά τα ανοιγμένα παράθυρα. Αν παράλληλα κρατάτε πατημένο και το Shift, εναλλάσσει τα παράθυρα στην αντίθετη φορά.
 • Ctrl+Tab — εναλλάσσει κυκλικά τις καρτέλες του Φυλλομετρητή (και εδώ μπορείτε να πατάτε το Shift για να πάτε προς την αντίθετη φορά).
 • Ctrl+W — κλείνει το τρέχον παράθυρο ή τρέχουσα καρτέλα. Μερικές εφαρμογές μπορούν να κλείσουν με το Ctrl+W, όμως το Alt+F4 είναι γενικό και κλείνει τα πάντα..
 • Ctrl+C και Ctrl+V — αντιγράφει το επιλεγμένο κείμενο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Shift και τα πλήκτρα με τα βέλη για να επιλέξετε το κείμενο!), και μετά να το επικολήσετε. Χρησιμοποιήστε το Alt-Tab για να μεταβείτε από την πηγή στον προορισμό για ακόμη πιο γρήγορο αποτέλεσμα.
 • Ctrl+Z — αναιρεί την τελευταία σας ενέργεια. Αυτό το πλήκτρο δουλεύει σε σχεδόν όλες τις εφαρμογές, εκτός από τους φυλλομετρητές. Το ‘Ακύρωση Αναίρεσης’ διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα (κοιτάξτε το μενού ‘Επεξεργασία’ για να δείτε τι κάνει!)
 • Ctrl+Ροδέλα κύλισης του ποντικιού — μεγέθυνση και σμίκρυνση. Αυτό δουλεύει στις περισσότερες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου των Φυλλομετρητών. Πολύ καλό επίσης για να μεγεθύνετε το κείμενο κάποιων ιστοσελίδων που έχουν κάτι γραμματάκια που δε φαίνονται ή για να ζουμάρετε μικρά εικονίδια. Επίσης αλλάζει το μέγεθος των εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας σας, αν βέβαια σας είναι πολύ μικρά.
 • F5 — ανανεώνει τον τρέχον κατάλογο / φάκελο ή Ιστοσελίδα.
 • Alt+D — επιλέγει την γραμμή διεύθυνσης στον Φυλλομετρητή σας ή στο παράθυρο του καταλόγου / φακέλου που έχετε ανοικτό!  — Δεν είναι τέλειο;

Χρήσιμα πλήκτρα συντόμευσης
Το Πλήκτρo των Windows (αυτό με το σημαιάκι επάνω, μετά από το ‘Ctrl’ και πριν από το ‘Alt’) είναι σχετικά μια νέα προσθήκη στα μοντέρνα πληκτρολόγια. Η λειτουργία του είναι παρόμοια με εκείνη πλήκτρου Command στους Mac, και τα δύο προέρχονται από το ‘Space-cadet keyboard‘ του MIT. Μαζί με το ξαδερφάκι του το ‘πλήκτρο μενού‘ (Υποθέτω πως αυτό το πλήκτρο δημιουργήθηκε για τους ανθρώπους που δεν έχουν δεξί κλικ στο ποντίκι τους), άρχισε να εμφανίζεται μετά τα Windows 95. Και τώρα ας δούμε τα πλήκτρα συντόμευσης!

 • Πλήκτρο των Windows+L — κλειδώνει τον υπολογιστή σας! ΜΠΑΜ! Είναι πραγματικά γρήγορο και πιθανώς ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος να καθαρίσετε την οθόνη σας από οποιοδήποτε εχθρικό μάτι ή χέρι!
 • Πλήκτρο των Windows+D — σας δείχνει την επιφάνεια εργασίας σας. Χτυπήστε το Πλήκτρο των Windows+D ξανά για να επαναφέρετε τα παράθυρα πίσω! Ακόμη ένας ωραίος τρόπος να κρύψετε γρήγορα αυτά που έχετε ανοικτά – ή ίσως απλά να θέλετε να τακτοποιήσετε τα παράθυρα.
 • Πλήκτρο των Windows — ανοίγει το Μενού Έναρξη. Επίσης εστιάζει στο κουμπί ‘Αναζήτηση/Εκτέλεση’, έτσι μπορείτε να πληκτρολογήσετε απ’ ευθείας. Πληκτρολογήστε το όνομα μιας εφαρμογής και πατήστε το enter!Πλήκτρο των Windows+R είναι το ίδιο πράμα, χωρίς όμως την αναζήτηση καθώς γράφετε.
 • Πλήκτρο των Windows+Αριθμός (0 έως 9) — ανοίγει το πρόγραμμα που έχει καρφιτσωθεί στην γραμμή εργασιών όπως εμφανίζεται από τον αριθμό. Το Πλήκτρο των Windows+1 είναι το πρώτο εικονίδιο στην γραμμή εργασιών … +5 το πέμπτο, κ.ο.κ. Αν το πρόγραμμα είναι ήδη ανοικτό, τότε γίνεται εστίαση σε αυτό το παράθυρο. Shift+Πλήκτρο των Windows+Αριθμός ανοίγει ένα νέο στιγμιότυπο του καρφιτσωμένου προγράμματος.
 • Πλήκτρο των Windows+Tab — μία όμορφη εναλλαγή παραθύρων σε στυλ Aero που αντικαθιστά την απλή έκδοση του Alt+Tab. Εναλλάξτε κυκλικά τα παράθυρα σε 3D! Αυτό ίσως να είναι αρκετά αργό σε παλαιούς υπολογιστές ή λάπτοπ.
 • Πλήκτρο των Windows+Shift+Αριστερό Βέλος— σε εγκατάσταση πολλών οθονών, αυτός ο συνδυασμός μεταφέρει το τρέχον παράθυρο στην αριστερή οθόνη. +Δεξί Βέλος το μετακινεί προς τα δεξιά. Αν έχετε μόνο δύο οθόνες, δεν έχει σημασία πιο συνδυασμό θα χρησιμοποιήσετε.

Σημειώστε: αυτά τα πλήκτρα συντόμευσης δουλεύουν όλα στα Windows 7, τα περισσότερα από αυτά στα Vista — και μόνο μερικά στα XP και στις προηγούμενες εκδόσεις.

Παράρτημα και Επιπλέον πληροφορίες
Μία ολοκληρωμένη λίστα των πλήκτρων συντόμευσης των Windows 7 στην ιστοσελίδα της Microsoft
Πλήκτρα συντόμευσης των Windows Vista (βασικά ένα υποσύνολο των πλήκτρων συντόμευσης των Windows 7)
Πλήκτρα συντόμευσης των Windows XP
Πλήκτρα συντόμευσης του Mozilla Firefox
Πλήκτρα συντόμευσης του Google Chrome
Πλήκτρα συντόμευσης του Apple Safari

Τέλος, για τους χρήστες των Mac, επειδή με το ποντίκι με το ένα κουμπί χρειάζεστε όση βοήθεια μπορείτε να έχετε: Πλήκτρα συντόμευσης του Mac OS X στην ιστοσελίδα της Apple

http://www.c-s-i.gr/node/72