Κατηγορίες
Ηλεκτρολογικά ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μάθε να αλλάζεις μια πρίζα

Μια φαινομενικά απλή εργασία, που φαντάζει δύσκολη στους μη ειδικούς
Μάθε να συναρμολογείς μια πρίζα και απαλλάξου από τον φόβο του ηλεκτρισμού…

priza

Δεν είναι λίγες οι φορές που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μικροεργασίες που πρέπει να γίνουν στο σπίτι, αλλά διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να τις κάνουμε είτε επειδή φαίνονται περίπλοκες -αλλά δεν είναι-, είτε επειδή μας δημιουργούν ανασφάλεια.

Ένα τέτοιο μερεμέτι είναι και η αλλαγή πρίζας! Μια φαινομενικά απλή εργασία, που φαντάζει όμως δύσκολη σε μας, τους μη ειδικούς.

Αρχικά, κλείσε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος ή κατέβασε (ή ξεβίδωσε) την ασφάλεια του αντίστοιχου κυκλώματος, για να κόψεις την τάση στις επαφές της πρίζας. Προσοχή: είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσεις ότι στην πρίζα δεν περνάει ρεύμα, κάτι που μπορείς να τεστάρεις με τη βοήθεια ενός δοκιμαστικού κατσαβιδιού.

Ξεβίδωσε μετά τη μεσαία βίδα της πρίζας, βγάλε το καπάκι και χαλάρωσε τις βίδες των γάντζων στερέωσης του ενθέτου. Τράβα το ένθετο της πρίζας προς τα έξω, απελευθερώνοντας έτσι τους 3 κλώνους, της φάσης, του ουδέτερου και του προστατευτικού αγωγού.

Σύνδεσε στη συνέχεια τους κλώνους στην καινούρια πρίζα. Σημαντικό: ο πράσινος-κίτρινος προστατευτικός αγωγός επιτρέπεται να στερεωθεί μόνο στη σύνδεση του προστατευτικού αγωγού, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τις ανοιχτές μεταλλικές επαφές της πρίζας που πρόκειται να συναρμολογηθεί. Ο μαύρος και ο μπλε κλώνος συνδέονται στις θέσεις με τις μεταλλικές θηλυκές υποδοχές που οδηγούν στους πόλους του ρευματολήπτη.

Μόλις ολοκληρώσεις τη σύνδεση των επαφών (πρέπει να είναι σφιχτά βιδωμένες και καλά τοποθετημένες στις συνδέσεις), σπρώξε το ένθετο στο κουτί και βίδωσε τις βίδες των γάντζων στερέωσης, μέχρι το ένθετο να στερεωθεί γερά. Πρέπει να προσέξεις οι γάντζοι στερέωσης να μη «δαγκώνουν» ή να καταστρέφουν τους κλώνους που βρίσκονται μέσα στο κουτί. Βίδωσε, τέλος, το καπάκι και ανέβασε την ασφάλεια του ρεύματος.

Συγχαρητήρια! Η αλλαγή της πρίζας μόλις ολοκληρώθηκε. Μπορείς, αν είσαι πιο εξοικειωμένος με το ρεύμα, να ελέγξεις τη λειτουργία της πρίζας με τη βοήθεια ενός μονοπολικού ή διπολικού μετρητή τάσης.

Βήματα συναρμολόγησης μιας πρίζας
1. Οι κλώνοι της φάσης, του ουδέτερου και του προστατευτικού αγωγού συνδέονται -με κλειστή την ασφάλεια του ρεύματος- στις κλέμμες του ενθέματος της πρίζας.
2. Σπρώχνουμε το ένθεμα στο κουτί και ανοίγουμε τους 2 γάντζους στερέωσης.
3. Τοποθετούμε το καπάκι της πρίζας και βιδώνουμε τη βίδα στήριξης.
4. Ανοίγουμε την ασφάλεια του κυκλώματος και ελέγχουμε τη σύνδεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *