Κατηγορίες
Feng shui Γιορτές Ομορφιά Παιδιά Παιχνίδια Χειροτεχνίες

“Μάρτης” ή “Μαρτιά” : φτιάξε το δικό σου βραχιολάκι εύκολα και γρήγορα!

Κόκκινη κλωστή δεμένη… στο χέρι βάζουμε την πρώτη ημέρα του Μαρτίου – Τι δείχνει το έθιμο.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

March-Bracelets-1-780x440

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Διαβάστε περισσότερα: Το βραχιολάκι του Μαρτίου – Η ιστορία και το έθιμο του «Μάρτη»! – iPaideia.gr

Λίγα λόγια για το έθιμο
Ο “Μάρτης” ή “Μαρτιά” είναι ένα έθιμο που φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Τότε οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την οποία ονόμαζαν Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι.
Σήμερα οι μητέρες φτιάχνουν ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη και το φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους την πρώτη ημέρα του Μάρτη για να μην τα κάψει ο πρώτος ήλιος της Άνοιξης που είναι βλαβερός. Στο τέλος του μήνα βγάζουν αυτό το βραχιολάκι και το αφήνουν πάνω σε κάποια τριανταφυλλιά όταν δουν το πρώτο χελιδόνι έτσι ώστε να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τις φωλιές τους.
Το ίδιο έθιμο το συναντάμε και σε άλλες βαλκανικές χώρες ίδιο ή με μικρές παραλλαγές.
Φτιάξε το δικό σου βραχιολάκι εύκολα και γρήγορα
Επειδή δεν θέλω να σε κάψει ο ήλιος, σου δείχνω έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να φτιάξεις “μαρτιά”. Για εσένα, το παιδάκι σου, το ανιψάκι σου και για όποιον άλλον αγαπάς!

 


Θα χρειαστείς:

  • Κόκκινη κλωστή για πλέξιμο
  • Άσπρη κλωστή για πλέξιμο
  • Ψαλίδι
  • Σελοτέιπ
  • 1 ματάκι (προαιρετικά)
Βήμα 1ο 
Κόψε 2 κόκκινες κλωστές και 2 άσπρες των 30 εκατοστών περίπου. Παίρνουμε και τις τέσσερις κλωστές και τις δένουμε όλες με έναν κόμπο στη μία τους άκρη. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ματάκι ως κούμπωμα, τότε στην άκρη τους φτιάχνουμε μία μικρή θηλιά. Κόλλησε με σελοτέιπ την άκρη των κλωστών σε ένα τραπέζι για να μπορέσεις να συνεχίσεις.
Βήμα 2ο
Χώρισε τις κλωστές στα τρία. Μία κόκκινη στην άκρη, μία άσπρη στην άλλη άκρη και στη μέση μία κόκκινη και μία άσπρη μαζί. Έπειτα ξεκίνα να πλέκεις τις κλωστές σε πλεξίδα, όπως ακριβώς θα έκανες στα μαλλιά σου.
 
Βήμα 3ο
Συνέχισε να πλέκεις μέχρι το σημείο που θα κλείνει το βραχιολάκι σου και εκεί κάνε έναν κόμπο. Δέσε το βραχιολάκι στον καρπό σου και κόψε τις κλωστές που περισσεύουν.

Tip: Αν έχεις κάνει τη μικρή θηλιά στο ξεκίνημα, τότε στο τέλος, αφού κάνεις τον κόμπο, μπορείς να περάσεις ένα ματάκι στη μία κλωστή και να κάνεις τις κλωστές ακόμα έναν κόμπο για να το σταθεροποιήσεις. Κι έτσι θα έχεις ένα βραχιολάκι με κούμπωμα.
 http://little-curious-cat.blogspot.gr/2016/02/blog-post_29.html