Κατηγορίες
Κήπος ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μαθαίνω να σπέρνω!

Εδώ περιγράφεται ένας γενικός τρόπος σποράς που ισχύει για τους περισσότερους σπόρους.

Πολλοί σπόροι, όμως, θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση πριν τη σπορά, όπως π.χ. μούλιασμα σε χλιαρό νερό, ξύσιμο κτλ. Αυτά τα στοιχεία όπως και την εποχή σποράς, μπορείς να τα πληροφορηθείς από την ετικέτα του κάθε σπόρου που αγόρασες.

glastra1

 

Η εποχή θα είναι σιγά σιγά κατάλληλη για σπορά σε εξωτερικό χώρο. Νωρίτερα μπορείς να σπείρεις σε γλάστρες μέσα στο σπίτι ή στο θερμοκήπιο. Πριν ξεκινήσεις να φτιάξεις το σπορείο σου τσεκάρεις:

– ότι είναι κατάλληλη η εποχή
– ότι είναι φρέσκοι οι σπόροι (βλέπε ημερ. λήξης ή δεν τους έχεις συλλέξει πριν μια δεκαετία)
– ότι δεν έχουν μουχλιάσει
– τις οδηγίες σποράς στο φακελάκι ή από κάπου αλλού.

glastra2

 

Ετοίμασε τα ποτ με φρέσκο χώμα. Τι είναι το φρέσκο χώμα;

– Στεγνό.
– Έτοιμο φυτόχωμα εμπορίου για μεγαλύτερη ευκολία.
– Καθαρό από σπόρους ζιζανίων. Πώς το ξέρεις; Δε το παίρνεις απ’ τη γη ή από παρτέρι που έχει σπόρους από ζιζάνια, γιατί θα φυτρώσουν ένα κάρο άσχετα στο τέλος και όχι αυτά που θες!

glastra3

 

Τοποθέτησε τα σποράκια σου ένα ένα και σε απόσταση το ένα από το άλλο, σε μικρό βάθος. Γενικά, φυτεύεις σε τόσο βάθος όσο είναι τρεις φορές το ύψος του σπόρου. Αυτό, βέβαια, μπορείς να το εφαρμόσεις σε μεγάλους σπόρους, που μπορείς να μετρήσεις το ύψος τους.
Τους μικρούς  σπόρους τους τοποθετείς απλά πάνω στο χώμα και τους σκεπάζεις με λίγο χώμα. Πασπάλισε με χωματάκι για να σκεπαστούν οι σπόροι.

glastra4

 

Μην ξεχάσεις να σημειώσεις τι φύτεψες πού…Σημαντικότατο θα έλεγα! Πότισε τα ποτ σου με νεράκι, αλλά όχι με πίεση. Μην ποτίσεις με πίεση. Γέμισε το ποτιστηράκι, αυτό με τις τρύπες και πότισε γλυκά γλυκά. Σιγά σιγά.
Στα επόμενα ποτίσματα καλό είναι να περιμένεις να στεγνώνει το χώμα. Αν μπορείς, να ποτίζεις με ψεκαστήρα . Έτσι δε θα μετακινούνται οι σπόροι με τη δύναμη του νερού και θα παραμένουν πάντα υγροί.
Πρόσεχε γιατί με πολύ υγρασία ή θα σαπίσουν οι σπόροι σου ή θα σαπίσουν τα νεαρά φυτάκια σου. Ανάλογα με τον σπόρο, θα φυτρώσουν μετά από δέκα ημέρες ή παραπάνω.

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου
in.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *