Κατηγορίες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΚΟΛΠΑ

Νόστιμες συνταγές με μέντα μυρωδάτη

Η μέντα διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική της άνοιξης και του καλοκαιριού. Γιατί μπορεί.

Η άγρια μέντα (το φλισκούνι δηλαδή) είναι το κατεξοχήν αρωματικό ρόφημα της ελληνικής επαρχίας με μια συγκλονιστική και χιλιοτραγουδισμένη ευωδιά.

51a

Το mamapeinao.gr  αποκαλύπτει μερικά μυστικά από το αδερφάκι του δυόσμου.

Από τη σεφ Ντίνα Νικολάου

Φυτέψτε τη σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, σε ένα παρτέρι στην αυλή ή στον κήπο και αφήστε τη να φουντώσει και να μοσχοβολήσει τον τόπο. Προσοχή όμως γιατί, όπως και ο δυόσμος, θεωρείται ζιζάνιο, δηλαδή εξαπλώνεται με τρελούς ρυθμούς, γι’ αυτό διαλέξτε ένα μέρος που να μην έχει άλλα φυτά και λουλούδια γιατί θα τα «πνίξει»!

Πώς αποθηκεύω μέντα όλο το χρόνο;

Πρώτος τρόπος: Κόβω πολλά και γερά φύλλα από τις κορυφές των τρυφερών κλωναριών, τα πλένω και τα στεγνώνω πολύ καλά. Τα βάζω σε μια καθαρή και βαμβακερή μαξιλαροθήκη και την κρεμάω με ένα σχοινί με το άνοιγμα προς τα πάνω, στερεώνοντας με 2 μανταλάκια. Τη κρεμάω σε μέρος που να αερίζεται καλά, να είναι φωτεινό αλλά να μην το βλέπει απευθείας ο ήλιος. Αν η μαξιλαροθήκη κουνιέται με κάθε φύσημα του αέρα, ακόμα καλύτερα! Σε ένα μήνα περίπου τα φύλλα θα έχουν ξεραθεί τελείως, θα θροΐζουν και θα είναι έτοιμα για φύλαξη, καλά θρυμματισμένα με τα δάχτυλά μου και φυλαγμένα σε αεροστεγές βάζο, σε σκοτεινό ντουλάπι.

Δεύτερος τρόπος: Αν δεν έχετε παρτέρι με ανεξάντλητα αποθέματα φρέσκιας μέντας, τότε κάθε κλαράκι και φυλλαράκι είναι πολύτιμο φρέσκο. Κόψτε πολλά κλαράκια με τρυφερά και γερά φύλλα, βάλτε τα σε ένα ποτήρι με νερό όπως τα λουλούδια, σκεπάστε τα με ένα σακουλάκι πολυμπάγκ και βάλτε τα στο ψυγείο. Ετσι θα έχετε πάντα φρέσκα φύλλα. H μέθοδος είναι ίδια και για τον δυόσμο.

Αρωματικό σιρόπι μέντας

Πλένω και στεγνώνω σχολαστικά τα φύλλα από 1 μεγαλούτσικο ματσάκι μέντας (περίπου 6 – 8 κλαδάκια γεμάτα με γερά και τρυφερά φύλλα). Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζάνι ζάχαρη και σκορπίζω από πάνω τα φύλλα της μέντας. Με ένα βαρύ γουδοχέρι (κατά προτίμηση ξύλινο), χτυπάω τα φύλλα μέσα στην κατσαρόλα, πάνω στη ζάχαρη, ώστε το άρωμά τους να διαποτίσει τη ζάχαρη.

Ρίχνω 1 φλιτζάνι (περίπου 250 ml) νερό και ζεσταίνω όλα μαζί τα υλικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση και ανακατεύω συχνά με μια ξύλινη κουτάλα ώστε η ζάχαρη να λιώσει. Όταν το σιρόπι αρχίσει πια να βράζει έντονα, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω κατά μέρος για 20 – 30 λεπτά, για να αρωματιστεί το σιρόπι από τη μέντα.

Σουρώνω καλά το σιρόπι από λεπτή σήτα, το αφήνω να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζω σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνω σε σκοτεινό σημείο για αρκετό καιρό. Μετά το άνοιγμα το διατηρώ στο ψυγείο.

Πώς χρησιμοποιώ το σιρόπι μέντας;

– περιχύνω παγωτό

– ελάχιστη ποσότητα μπορεί να νοστιμίσει την πιο απλή φρουτοσαλάτα (ιδιαίτερα με πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα και σταφύλια)

– αρωματίζω ζεστό ή παγωμένο πράσινο τσάι ή τσάι του βουνού

– σερβίρω κρέπες και pancakes.

http://cosmo.gr/articles/living/Geysi/mamapeinao/nostimes-syntages-me-menta-myrwdath.2755025.html