Κατηγορίες
Παιχνίδια

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.Για τους ημιμαθείς που παίζουν μπιρίμπα

Η μπιρίμπα είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα.

Παίζεται είτε από δύο άτομα είτε από δύο ζεύγη παικτών. Όταν παίζεται με 2 άτομα ή με 2 ζεύγη χρησιμοποιούνται 2 τράπουλες. Αν παίζουν 3 ζεύγη τότε χρησιμοποιούνται 3 τράπουλες κ.ο.κ.Είναι δυνατό να παίξουν και 3 άτομα αλλά ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με 2 ζεύγη
playing-cards
Σκοπός
Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της μπιρίμπας οι βασικοί κανόνες και ο στόχος είναι το ίδιο.Η φορά του παιχνιδιού είναι αντίθετη της φοράς του ρολογιού.Μετά το ανακάτεμα και το κόψιμο μοιράζονται έντεκα φύλλα στο χέρι του καθενός και δύο “μπιριμπάκια” των έντεκα φύλλων που τοποθετούνται στην άκρη.Το πρώτο φύλλο από αυτά που έχουν μείνει είναι και το πρώτο που απορρίπτεται. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να απορριφθούν όλα τα φύλλα ,δημιουργώντας συνδυασμούς φύλλων ,ελαχίστου 3 φύλλων, είτε ακολουθίες φύλλων (παράδειγμα A-2-3 ή 10-J-Q-K-A του ίδιου χρώματος π.χ κούπες).Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαλαντέρ (Joker ή 2) σε ένα συνδυασμό αλλά μόνο ένας σε κάθε συνδυασμό.

Κάθε παίχτης έχει δύο επιλογές στην σειρά του. Μπορεί είτε να τραβήξει καινούργιο φύλλο είτε να μαζέψει τα απορριφθέντα. Πρέπει πάντα όμως να απορρίπτει ένα ,και μόνο ένα, φύλλο.

Όταν ένα παίχτης έχει αρκετούς συνδυασμούς ώστε να απορρίψει όλα τα φύλλα του (να “κλείσει”) και αφού το έχει κάνει μπορεί να πάρει ένα από τα “μπιριμπάκια”. Απαιτείται μία μπιρίμπα ,συνδυασμός επτά φύλλων, ώστε κάποιος να μπορεί να “κλείσει” και να πάρει μπιρίμπα. Όταν παίζουν ζευγάρια, μόνο ένας παίχτης μπορεί να κλείσει και να πάρει “μπιριμπάκι” ενώ ο άλλος παίχτης πρέπει να συνεχίσει με τα φύλλα του.Η παρτίδα τελειώνει όταν τελειώσουν τα φύλλα είτε όταν ένας παίκτης ,ή ζεύγος, κλείσει (και από το μπιριμπάκι).

Το παιχνίδι τελειώνει είτε μετά από προκαθορισμένο αριθμό παρτίδων είτε όταν κάποιος παίκτης ,ή ζεύγος, φθάσει στους προκαθορισμένους πόντους (συνηθισμένα από 3000 εώς 5000 πόντους).
Συνδυασμοί
Μπιρίμπα: 7 συνεχόμενα φύλλα ή 7 ίδια φύλλα. Αν η μπιρίμπα είναι ακολουθία 7 συνεχόμενων φύλλων και δεν περιέχει μπαλαντέρ τότε αξίζει 400 πόντους (καθαρή) ενώ αν περιέχει μπαλαντέρ αξίζει 200 πόντους (βρώμικη). Αν η μπιρίμπα είναι 7 ίδια φύλλα και δεν περιέχει μπαλαντέρ τότε αξίζει 300 πόντους ενώ αν έχει μπαλαντερ 150 πόντους.

Χιλιάρα: Η χιλιάρα αποτελείται από όλα τα φύλλα ενός χρώματος (π.χ κούπας) από τον Άσσο εώς τον Ρήγα ή από το 2 εώς τον Ρήγα εάν ο Άσσος έχει τοποθετηθεί μετά τον Ρήγα. Αυτός ο συνδυασμός αξίζει 1000 πόντους αλλά αν περιέχει μπαλαντέρ τότε αξίζει 500 πόντους
Ατού
Το χρώμα του πρώτου απορριφθέντου φύλλου καθορίζει το ατού χρώμα.Αν μία μπιρίμπα είναι ατού τότε αξίζει 600 πόντους ,αν είναι καθαρή, ενώ αν είναι βρώμικη αξίζει 300 πόντους.Η χιλιάρα μπιρίμπα-ατού αξίζει 2000 πόντους ,καθαρή, και 1000 βρώμικη.

Πόντοι
Αφού έχουν προστεθεί (ή αφαιρεθεί αν χρειαστεί), οι πόντοι κάθε φύλλου προσθέτονται στο συνολικό σκόρ.Το κάθε φύλλο έχει την εξής αξία (ανεξαρτήτου χρώματος) :

Joker: 20

A: 15

K, Q, J, 10, 9, 8 και 2: 10

7, 6, 5, 4, 3: 5

Αν ένας παίκτης (σε περίπτωση που παίζουν ζεύγη ,ένας από το ζευγάρι) καταφέρει να απορρίψει όλα του τα φύλλα ,από το μπιριμπάκι,τότε παίρνει άλλους 100 πόντους και το παιχνίδι τελειώνει.Οι υπόλοιποι παίκτες (ή ζεύγη) αφαιρούν την αξία των φύλλων που έχουν στο χέρι τους από το συνολικό τους σκόρ. Αν κάποιος παίκτης (ή ζεύγος) δεν έχει καταφέρει να πάρει μπιριμπάκι τότε του αφαιρούνται άλλοι 100 πόντοι.Αφαιρουνται ακόμα 100 ποντοι ενα δεν εχει καταφερει να κανει έστω μια μπιριμπα.
Παραλλαγές
Κάποιες συνηθισμένες παραλλαγές είναι :

1)Η χιλιάρα-ατού να μετράει για 1000 πόντους

2)Να κατεβάσει την πρώτη φορά ο παίκτης μαζεμένους τουλάχιστον 75 πόντους αν το σκόρ του είναι μεταξύ 0-1499 πόντων ,τουλάχιστον 100 αν είναι μεταξύ 1500-2999 πόντων και περισσότερους από 120 αν είναι από 3000-5000.