Κατηγορίες
GAMES Παιχνίδια

Οι κανόνες του Ράμι

Το Ραμί περιλαμβάνει μία ολόκληρη κατηγορία παιχνιδιών τράπουλας που ενώ τα διέπουν κάποιοι βασικοί κανόνες, η εκάστοτε παραλλαγή του διαφέρει σε διάφορες ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Στα βασικά του χαρακτηριστικά βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται μόνο μία τράπουλα 52 φύλλων και ότι στο παιχνίδι μπορούν να συμμετάσχουν από 2 έως και 6 άτομα.

rummy2
 Επίσης ανάλογα με τη ποσότητα των παικτών που παίρνουν μέρος σε κάθε παρτίδα μοιράζονται τα ανάλογα φύλλα σε κάθε παίκτη. Πιο συγκεκριμένα για 2 παίκτες μοιράζονται από 10 φύλλα, για 3 ή 4 παίκτες από 7 φύλλα και για 5 ή 6 παίκτες από 6 φύλλα.

Επίσης σε κάθε χέρι πρέπει να επιλέγει η «μάνα», όπου ο κάθε παίκτης σηκώνει ένα κλειστό φύλλο της τράπουλας  και αυτός που θα έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο σε αξία θα πάρει αυτή τη θέση. Η φορά του παιχνιδιού είναι δεξιόστροφη.

Σκοπός του παιχνιδιού Ραμί

Ο σκοπός του παιχνιδιού Ραμί είναι ο κάθε παίκτης να απαλλαγεί από τα φύλλα που έχει στα χέρια του, κάνοντας διάφορους συνδυασμούς που να διαθέτουν τουλάχιστον 3άδες. Υπάρχει μία διαφορετικότητα ως προς τον νικητή της κάθε παρτίδας, ανάλογα αν είναι τουρνουά ή απλή παρτίδα. Στην απλή παρτίδα ο στόχος του παίκτη είναι να πετάξει όλα τα φύλλα από τα χέρια του πρώτος, ώστε να στεφθεί νικητής και στο τουρνουά να συγκεντρώσει ένα προκαθορισμένο αριθμών πόντων σε μία σειρά από χέρια.

Βασικοί κανόνες στο Rummy

Οι βασικοί κανόνες στο rummy είναι αρκετά εύκολοι και δεν χρειάζεται πολύ ώρα για την εκμάθηση τους. Το κάθε χέρι τελειώνει όταν ο παίκτης έχει πετάξει όλα τα φύλλα που κρατάει στα χέρια του δημιουργώντας συνδυασμούς, τα λεγόμενα meld που τα τοποθετεί σε συγκεκριμένο σημείο στο τραπέζι, ακριβώς μπροστά του. Οι κανόνες είναι οι εξής:

  • Οι παίκτες ανοίγουν ένα κλειστό φύλλο για να διαπιστώσουν ποιος θα είναι η «μάνα». Ο παίκτης με τη μεγαλύτερη σε αξία φύλλο κερδίζει αυτή τη θέση.
  • Μοιράζονται τα φύλλα από τον ντίλερ ανάλογα με τους παίκτες με τους παίκτες που βρίσκονται στο τραπέζι. Τα εναπομείναντα φύλλα σχηματίζουν μία κλειστή στοίβα εκτός από ένα ανοικτό που σχηματίζει μία ανοικτή στοίβα που θα είναι η στοίβα των απορριφθέντων.
  • Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να σχηματίσει meld με τα φύλλα που έχει στα χέρια του. Το παιχνίδι ξεκινάει με πρώτο παίκτη τη «μάνα» που έχει δικαίωμα να τραβήξει ένα φύλλο από τη κλειστή ή ανοικτή στοίβα. Αν το φύλλο αυτό του δημιουργεί καλύτερο συνδυασμό το κρατάει και απορρίπτει ένα άλλο από αυτά που κρατάει ήδη στα χέρια του. Αν σχηματίσει meld πρέπει να τα κατεβάσει ανοικτά ακριβώς μπροστά του ώστε να είναι εμφανή στους υπόλοιπους παίκτες του τραπεζιού.
  • Τη συνέχεια έχει ο επόμενος παίκτης όπου έχει δικαίωμα να κάνει τρεις κινήσεις. Η πρώτη είναι να κατεβάσει meld,  η δεύτερη είναι να «καλλήσει» φύλλο σε  meld άλλου παίκτη που βρίσκεται στο τραπέζι και η τρίτη να τραβήξει φύλλο από την ανοικτή ή την κλειστή στοίβα.
  • Το παιχνίδι συνεχίζεται με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα από τα χέρια ενός παίκτη που θα είναι ο νικητής του χεριού.

Συνδυασμοί φύλλων στο ραμι

Οι συνδυασμοί φύλλων, τα λεγόμενα meld, στο ραμί που μπορεί να δημιουργήσει ένας παίκτης είναι οι εξής:

  • 3άδες ή 4άδες φύλλων με ίδια αξία
  • 3άδες ή περισσότερων φύλλων συνδυασμοί όπου διαθέτουν μία ακολουθία αριθμών που να ανήκουν στην ίδια ομάδα (π.χ. 3♥, 4♥,  5♥)

Πόντοι στο Ραμί

Οι πόντοι στο Ραμί δεν είναι απαραίτητη σε κάθε παραλλαγή του παιχνιδιού ή σε κάθε τύπο του (τουρνουά ή απλή παρτίδα). Οι πόντοι που υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πόντοι για την αύξηση της βαθμολογίας ή ως πόντοι ποινής είναι οι εξής:

  • 2,3,4,5,6,7,8 και 9: ανάλογα με την αξία που αναγράφουν
  • 10, J, Q και K: 10 πόντους
  • A : 1, 11 ή 15 πόντους ανάλογα με την παραλλαγή