Κατηγορίες
Παιδιά Παιχνίδια

Παιχνίδια: τι να προσέξεις πριν αγοράσεις!

Τα παιχνίδια έχουν πάντα την τιμητική τους στις γιορτές και ειδικά τα Χριστούγεννα! Αξίζει όμως τον κόπο να δώσεις προσοχή στο τι παιχνίδια αγοράζεις για το παιδί αν θέλεις να το προστατέψεις από ατυχήματα!

Και αυτό διότι πολύ συχνά φτάνουν στα χέρια των παιδιών παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία τους και επικίνδυνα αφού περιέχουν μικρά κομμάτια ή μπαταρίες ή έχουν ελαττώματα που μπορεί να βλάψουν το παιδί.

shutterstock_11083168_497_355

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕ.Π.ΚΑ.) σού εξηγεί τι απαιτήσεις ασφαλείας έχει ένα παιχνίδι για να είναι κατάλληλο για το παιδί σου! Διάβασέ το, λοιπόν, προτού αγοράσεις!

Απαιτήσεις ασφάλειας παιχνιδιών 

Για τα παιδικά παιχνίδια, υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται, στην αγορά.

-Τα παιχνίδια και τα μέρη τους, όπως και τα στηρίγματά τους πρέπει να έχουν την απαιτούμενη αντοχή, για να μη σπάζουν, να μην παραμορφώνονται και τραυματίζουν τα παιδιά.

-Οι ακμές, οι προεξοχές, τα σχοινιά, τα καλώδια και τα στηρίγματα δεν πρέπει να τραυματίζουν τα παιδιά, όταν έρχονται σε επαφή με αυτά, δηλαδή να μην είναι αιχμηρά.

-Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή πνιγμού. Δηλαδή, δεν πρέπει να έχουν μακριά κορδόνια ή κομμάτια μικρότερα των 4,5 εκ., που αποσπώνται.

-Η συσκευασία των παιχνιδιών ή τα μέρη αυτής δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή ασφυξίας. Δηλαδή, οι διαστάσεις τους ή το σχήμα τους να είναι τέτοια, που να μη χωρούν, στο στόμα και να μην εγκλωβίζονται, σε αυτό.

-Τα παιχνίδια νερού πρέπει να εξασφαλίζουν πλευστότητα και στήριξη.

-Τα παιδικά αντισκοινάκια, πρέπει να έχουν έξοδο που να ανοίγει εύκολα από μέσα.

-Τα παιχνίδια, που παρέχουν δυνατότητα κίνησης πρέπει να διαθέτουν μηχανισμό φρένων, που επιτρέπει το σταμάτημα, χωρίς κίνδυνο εκτίναξης.

-Τα παιχνίδια που εκτοξεύονται (βέλη, μπαλάκια κ.λπ.) δεν πρέπει να προκαλούν τραυματισμό του χρήστη ή κάποιου τρίτου.

-Σε καμία επιφάνεια παιχνιδιού που έχει πρόσβαση το παιδί, δεν πρέπει να αναπτύσσονται θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα.

-Τα υγρά και τα αέρια που περιέχονται στα παιχνίδια δεν πρέπει να αναπτύσσουν θερμοκρασίες ή πιέσεις τέτοιες που να δημιουργούν διαρροές και να προκαλούν εγκαύματα ή τραυματισμούς.

-Οι θόρυβοι των παιχνιδιών δεν πρέπει να βλάπτουν την ακοή των παιδιών.

-Τα παιχνίδια δραστηριοτήτων δεν πρέπει να συνθλίβουν ή να παγιδεύουν μέρη του σώματος ή ρούχα των παιδιών, πρέπει να περιορίζουν τον κίνδυνο πτώσης, πρόσκρουσης και πνιγμού και να είναι κατασκευασμένα να αντέχουν βάρος ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών που τα χρησιμοποιούν.

-Τα παιχνίδια δεν πρέπει να καίγονται αμέσως μόλις εκτεθούν σε φλόγα, και να μην αρπάζουν εύκολα φωτιά, και σε περίπτωση που αναφλεγούν να μη διαδίδουν τη φλόγα γρήγορα και να μην καίγονται τα ίδια γρήγορα.

-Τα παιχνίδια (εκτός από την κάψουλα επίκρουσης) δεν πρέπει να είναι εκρηκτικά.

-Τα χημικά παιχνίδια δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες, ή μείγματα, που όταν αναμειχθούν, μεταξύ τους ή με άλλες ουσίες, μπορούν να εκραγούν ή να δημιουργήσουν εκρηκτικά μείγματα αερίων ή ατμών.

-Τα τμήματα των παιχνιδιών, που είναι προσβάσιμα, στα παιδιά δεν πρέπει να περιέχουν σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες, από τα όρια, που έχει θέσει η Ε.Ε., χημικές ουσίες, που έχουν ταξινομηθεί, ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές, για την αναπαραγωγή

-Τα παιχνίδια δεν πρέπει να περιέχουν καμία από τις χημικές ουσιες, που η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει.

-Τα οσφρητικά παιχνίδια, τα σετ καλλυντικών και τα παιχνίδια γεύσεων, που περιέχουν αρωματικές ουσίες απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, από παιδιά, κάτω των 3 ετών.

-Τα ηλεκτρικά παιχνίδια πρέπει να λειτουργούν με τάση μικρότερη των 24 V με συνεχές ρεύμα ή με το ισοδύναμό του εναλλασσόμενο.

-Τα μέρη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έρχονται σε επαφή με πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλώδιά τους πρέπει να είναι καλά μονωμένα.

-Τα ηλεκτρικά παιχνίδια δεν πρέπει να ανεβάζουν θερμοκρασίες, που να προκαλούν εγκαύματα, πρέπει να παρέχουν προστασία από κίνδυνο πυρκαγιάς, πρέπει να κατασκευάζονται, έτσι, ώστε να περιορίζονται τυχόν ακτινοβολίες (π.χ. ηλεκτρομαγνητικές), από τη χρήση τους.

-Τα ηλεκτρικά παιχνίδια, με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, πρέπει να λειτουργούν, με ασφάλεια, ακόμη και αν παρουσιάσουν βλάβη, στο σύστημα ελέγχου.

-Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάσουν κανένα κίνδυνο τραυματισμού δέρματος ή ματιών, από λέιζερ ή άλλες ακτινοβολίες.

-Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις σωστές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι λοιμώξεων, ασθενειών και μολύνσεων. Ειδικά τα πάνινα παιχνίδια, για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, πρέπει να μπορούν να πλένονται, εκτός εάν περιέχουν μηχανισμό.

Δίνοντας ένα καινούργιο παιχνίδι στο παιδί: τι να προσέξεις!

1. Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία, ως προς την αξιοπιστία του, ξανατοποθετούμε το παιχνίδι στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε στον έμπορο.
2. Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως “να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου” και τις εφαρμόζουμε κατά γράμμα.
3. Διαβάζουμε με προσοχή τυχόν προειδοποιήσεις που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε απόλυτα.
4. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια που περιέχουν μαγνήτες ή μπαταρίες.
5. Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε, λεπτομερώς, στα παιδιά.
6. Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες, που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες, σε περίπτωση παραπόνων.
7. Εξηγούμε στο παιδί, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Επισύρουμε την προσοχή του, στους ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς που πρέπει να αποφύγει.
8. Μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού, ελέγχουμε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο μετά τη χρήση του, το τοποθετούμε σ’ ένα χώρο απροσπέλαστο για το παιδί. Αν έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζουμε, όπως πρέπει, ή το πετάμε.
9. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιχνίδι που έχει καταστεί επικίνδυνο στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο που αυτό μπορεί να το φτάσει.
10. Επιβλέπουμε το παιδί την ώρα που παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.
11. Απομακρύνουμε από το παιδί αμέσως, τις συσκευασίες των παιχνιδιών. Πλαστικές ταινίες, περιτυλίγματος, αφρός, συνδετήρες, κ.λπ. μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα παιδί.
12. Καταγγέλλουμε, στις αρμόδιες αρχές ή στο ΚΕ.Π.ΚΑ. περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών, ώστε να προστατευτούν όλα τα παιδιά.

http://www.tlife.gr/Article/family-paixnidia/0-12-55440.html