Βρήκαμε την συνταγή για έναν νοστιμότατο μεζέ παντός καιρού.

ΥΛΙΚΑ

xtapodi0

1 χταπόδι περίπου 2 κιλά

5 κ.σ. ξίδι για το σερβίρισμα ή όσο επιθυμούμε

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή ολόκληρους κόκκους πιπεριού

1 κ.γ. ξερή ρίγανη για το σερβίρισμα ή όσο επιθυμούμε

Χρόνος Προετοιμασίας

60 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας

Εύκολη

Αριθμός ατόμων

4 άτομα

Ωραίος μεζές για ούζο ακόμη και σκέτο χωρίς ελαιόλαδο. Μπορούμε το ξιδάτο χταπόδι να το φτιάξουμε μέρες νωρίτερα και να το διατηρήσουμε σε ένα βάζο με ξύδι. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε το βγάζουμε από το ξύδι μερικές ώρες νωρίτερα και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ρίγανη.

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το χταπόδι (για οδηγίες πατήστε εδώ) και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα νερά του. Προσθέτουμε 2 φύλλα δάφνης και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή αν θέλετε μερικούς ολόκληρους κόκκους πιπεριού.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει.

Συνήθως το χταπόδι βγάζει τόσο νερό που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς νερό, στην περίπτωση που όχι, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Όταν μαλακώσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε αφαιρούμε τις πέτσες.

Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε.

Το περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ρίγανη και ξύδι και το ξιδάτο χταπόδι μας είναι έτοιμο.

http://cosmo.gr/articles/living/Geysi/cookbox/paneukolo-xtapodi-ksidato.2664897.html