Όταν έχουμε φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε ως εξής:
αφαιρούμε το κοτσάνι τους αφήνοντας λίγο (περίπου 2 δαχτυλα). Αφαιρούμε επίσης γύρω από τη ρίζα τα σκληρά φύλλα ……
της αγκινάρας και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε τη βάση του κεφαλιού της και το κοτσανάκι από τα σκληρά μέρη. Αφαιρούμε από το μέσον το χνούδι και τις τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να διαλέγουμε αγκινάρες σφιχτές με κλειστά φύλλα και με κοτσάνι τρυφερό.