Καλό είναι να μην τον αγοράσετε την ημέρα που θέλετε να τον μαγειρέψετε…

Διότι ο μπακαλιάρος χρειάζεται προετοιμασία για το ξαλμύρισμα για να δώσει καλύτερη γεύση.

5818_0

Υλικά

Μπακαλιάρος
Νερό

Συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Για τον μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
1 κουτάκι μπύρα
αλεύρι για όλες της χρήσεις
αλάτι

Για τη σκορδαλιά
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 χούφτα καρύδια
αλάτι – λευκό πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)

Εκτέλεση

Καλό είναι να μην τον αγοράσετε την ημέρα που θέλετε να τον μαγειρέψετε… Διότι ο μπακαλιάρος χρειάζεται προετοιμασία για το ξαλμήρισμα για να δώσει καλύτερη γεύση. Γ’ αυτό προτιμήστε να τον αγοράσετε μια ή δυο ημέρες πριν.

Πλένουμε τον μπακαλιάρο πολύ καλά με τρεχούμε νερό βρύσης πριν τον ξαλμυρίσουμε.
Κόβουμε την ουρά του με ένα ψαλίδι και τα τα πτερύγιά του (αν δεν είναι φιλέτο).

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, τον κόβουμε σε μερίδες και αφαιρούμε την πέτσα του.

Για το σωστό ξαλμήρισμα
Σε μια λεκάνη με νερό βάζουμε τα κομμάτια και τα αφήνουμε για ένα 24ωρο.
Αλλάζουμε τακτικά νερό κι αν θυμηθούμε, το τελευταίο να είναι χλιαρό, ο μπακαλιάρος μας θα γίνει πιο τρυφερός.

Την επομένη, αφαιρούμε τα κόκκαλα.
Τον σκουπίζουμε, πιέζοντας τα κομμάτια ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας κι έπειτα τον μαγειρεύουμε με όποιον τρόπο επιλέξουμε.
Αν πρόκειται να τον τηγανίσετε να θυμάστε, πως ο μπακαλιάρος, δεν θέλει πολύ τηγάνισμα. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά είναι υπεραρκετά για να ροδίσε
Αν πάλι θέλουμε να τον τηγανίσουμε σε κουρκούτι, τότε προσέχουμε το νερό με το οποίο θα το αραιώσουμε να είναι κρύο.
Το κρύο νερό εμποδίζει το ψάρι μας να απορροφήσει το λάδι. Επίσης, πριν το τηγάνισμα, αφήνουμε τα κομμάτια του μέσα στο κουρκούτι για αρκετά λεπτά ώστε να μουλιάσουν καλά.

Συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Για τον μπακαλιάρο
Ρίχνουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε απογυμνώσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.

Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και με πολύ καυτό λάδι, για λίγο για 3-4 λεπτά απο κάθε πλευρά. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ.

Για την σκορδαλιά
Στο μούλτι ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο- λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε για πιο έντονη ή πιο αραιή γεύση του σκόρδου.

http://www.sidagi.gr/section/tips/content/sumboules-gia-kalomageiremeno-mpakaliaro