Κατηγορίες
ΟΛΑ ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Τεστ: Τέσσερις ερωτήσεις για την κατάθλιψη

Ερευνητές από το Βερολίνο παρουσίασαν ένα νέο τεστ στο ίντερνετ που εντοπίζει εύκολα τα σημάδια της κατάθλιψης.

Αν οι απαντήσεις είναι καταφατικές, ενδέχεται να χρειάζεται επίσκεψη σε έναν ειδικό.

katathlipsi

Λύπη, απαισιοδοξία, κούραση, λήθαργος είναι μερικά από τα πλέον κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης, μίας από τις πιο συχνά απαντώμενες ψυχικές ασθένειες στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Ρόμπερτ Κοχ μία στις τέσσερεις γυναίκες και ένας στους οχτώ άνδρες παρουσιάζουν καταθλιπτικές τάσεις.

Περιστατικά κατάθλιψης μεταξύ νέων, μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Στις ηλικίες 15 έως 35 ετών η αυτοκτονία θεωρείται η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μετά τα τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Oι γυναίκες πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη 

Τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες ιστοσελίδες ιατρικού ενδιαφέροντος τεστ που ανιχνεύουν τις πρώτες ενδείξεις της κατάθλιψης. Κατά κανόνα πρόκειται για 20 ερωτήσεις, με βάση ιατρικά και ψυχολογικά κριτήρια που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς.

Οι ερωτήσεις εστιάζουν στην πρόσφατη ψυχολογική κατάσταση των ατόμων, αν νιώθουν διαρκώς στενοχώρια και ανησυχία, αν είναι απαισιόδοξοι, αν δεν έχουν όρεξη να δουν φίλους, αν νιώθουν ως επί το πλείστον δυσάρεστα συναισθήματα όπως ανασφάλεια, άγχος, ενοχές, απόρριψη, τάσεις αυτοκτονίας. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί έτσι να γίνει μία πρώτη, γρήγορη και ανέξοδη διάγνωση.

Άμεση επικοινωνία με ειδικούς μέσω ίντερνετ

Ένα αξιόπιστο ερωτηματολόγιο για τους άνδρες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και άλλα στοιχεία

Το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (Bερολίνο) παρουσιάζει τώρα μια πιο απλοποιημένη λίστα ερωτήσεων, φτιαγμένη επίσης από ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές. «Η ευκολία αυτού του νέου τεστ έγκειται στο ότι μας βοηθά να κάνουμε γρήγορη διάγνωση και να βοηθήσουμε άτομα που κρίνονται ευάλωτα στην κατάθλιψη να απευθυνθούν σε ειδικούς», λέει η Μίριαμ Γένι, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος. Τα ερωτήματα είναι απλά: Θυμώσατε αυτή την εβδομάδα περισσότερο από ό,τι παλιότερα; Νιώσατε αυτή την εβδομάδα πιο απογοητευμένος/η ή αισθανθήκατε ότι μισείτε τον εαυτό σας;

Ήσασταν πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον από ό,τι πριν; Είχατε την αίσθηση ότι είστε χαμένος; Εάν οι απαντήσεις είναι καταφατικές, χτυπάει «ο κώδωνας του κινδύνου» για την ισορροπημένη ψυχική υγεία. Και τότε είναι που οι ειδικοί μπορούν να κρίνουν ότι χρειάζεται ψυχολογική ή ακόμη και ιατρική περαιτέρω βοήθεια.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω τεστ βασίζεται σε δεδομένα έρευνας που διεξήχθη μόνο σε δείγμα 1.800 γυναικών ηλικίας 18 με 25 ετών. Ωστόσο δεν αποβλέπει μόνο στην ανίχνευση καταθλιπτικών τάσεων στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Στους άνδρες όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία, ώστε ένα αντίστοιχο ερωτηματολόγιο να θεωρείται πιο ολοκληρωμένο και αξιόπιστο.

http://www.briefingnews.gr