Κατηγορίες
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τι να ελέγξετε φεύγοντας από το εξοχικό

Τυχεροί όσοι έχουν εξοχικό και απολαμβάνουν εκεί με άνεση και οικονομία τις διακοπές τους…..

όμως δεν παύουν να έχουν και μία παραπάνω έννοια για την περιουσία τους, προκειμένου να τη διατηρούν σε καλή κατάσταση

exohiko_590_b

 

Έτσι, αν οι διακοπές σας έφτασαν για ακόμα μία σεζόν στο τέλος τους, πριν κλειδώσετε το εξοχικό σας για χειμώνα, δείτε δέκα σημαντικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε για να το αποχαιρετήσετε με το κεφάλι σας ήσυχο!

Κλείστε καλά μπαλκονόπορτες και παράθυρα

Αν αυτά είναι παλιά και δεν έχουν καλή μόνωση, μία λύση για να αποτρέψετε εισβολείς, όπως έντομα και σκόνη είναι να τα καλύψετε με κοντρα-πλακέ στο εσωτερικό τους. Μπορείτε να έχετε κόψει «φέτες» κοντρα-πλακέ στις διαστάσεις των παραθύρων και να τις στηρίξετε σε ειδικές υποδοχές που θα έχετε φτιάξει για τον σκοπό αυτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να κολλήσετε χαρτοταινία σε κάθε χαραμάδα, περιμετρικά στην κάσα του κάθε παραθύρου και εκεί όπου ενώνουν τα δύο φύλλα. Θα ξεκολλήσετε την χαρτοταινία επιστρέφοντας στο εξοχικό για τις επόμενες διακοπές σας.

«Χαμηλώστε» το ψυγείο

Αδειάστε το ψυγείο από οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να χαλάσει όσο θα λείπετε και καθαρίστε το καλά στο εσωτερικό του, ώστε να μη συσσωρευτεί μούχλα που θα προκαλέσει δυσοσμία. Αν πρόκειται να κάνετε πολύ καιρό να επιστρέψετε στο εξοχικό, ίσως είναι ασφαλέστερο να αποσυνδέσετε εντελώς το ψυγείο σας. Αν σκοπεύετε να επιστρέψετε σε μερικές εβδομάδες, μπορείτε απλά να χαμηλώσετε στο ελάχιστο την ψύξη του, ώστε να μην καίει ρεύμα αλλά και να διατηρήσει κάποια λίγα πράγματα που μπορεί να έχετε εκεί.

Ελέγξτε τα μπάνια

Ένας τελευταίος έλεγχος στα μπάνια είναι απαραίτητος πριν φύγετε: Έχετε κλείσει τα παράθυρα; Έχετε βάλει ειδικές τάπες πάνω από τα σιφώνια για να κόβουν τον δρόμο στα έντομα που βρίσκουν από εκεί είσοδο για το σπίτι σας; Αδειάσετε τα καλαθάκια από τα σκουπίδια; Αν ναι, μπορείτε να κλείσετε αλλά και να κλειδώσετε τις πόρτες, για ακόμα περισσότερη ασφάλεια.

Κλαδέψτε τα δέντρα

Καλά θα κάνετε να κόψετε τα μεγάλα κλαδιά δέντρων που μπορεί να κρέμονται πάνω από το σπίτι σας, καθώς αυτά μπορεί ακόμα και να ξηλώσουν κάποια κεραμίδια, ή αν βρίσκονται κοντά σε καλώδια ηλεκτροδότησης, αφού υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για πυρκαγιά.

Αν έχετε ποτιστικό σύστημα για τον κήπο σας, ελέγξτε πριν φύγετε ότι δουλεύει κανονικά.

Αδειάστε από εύφλεκτα υλικά αποθήκες και γκαράζ

Αν έχετε εύφλεκτα υλικά στην αποθήκη ή το γκαράζ του σπιτιού, φροντίστε να τα απομακρύνετε φεύγοντας από εκεί. Και μην ξεχάσετε να κλειδώσετε.

Καλύψτε τα επιπλα

Καλύψτε τα έπιπλα με ριχτάρια για να τα προστατεύσετε από τη σκόνη που θα κατακάτσει αφού φύγετε και αποθηκεύστε τα λευκά είδη σε συρτάρια και ντουλάπια, μαζί με ένα ματσάκι λεβάντας τυλιγμένο σε τούλι.
Ακόμα, αν έχετε βάζα και άλλα εύθραυστα και ψηλά αντικείμενα στο σπίτι, καλύτερα να τα «κατεβάσετε» και να τα τοποθετήσετε έτσι ώστε σε ενδεχόμενο σεισμό να μην πέσουν και σπάσουν.

Πληρώστε λογαριασμούς

…αν θέλετε, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε ξανά στο εξοχικό, να έχετε σίγουρα ρεύμα και νερό. Αν, μάλιστα, στο ψυγείο του εξοχικού σας υπάρχουν τρόφιμα, έχετε έναν λόγο παραπάνω να εξασφαλίσετε ότι το ρεύμα δεν θα κοπεί όσο λείπετε.

Κλείστε τις βάνες του νερού

Καλό είναι, αν λείπετε καιρό από το εξοχικό, να κλείνετε κάθε φορά φεύγοντας τις κεντρικές βάνες του νερού, για να αποφύγετε ενδεχόμενες διαρροές που θα φουσκώσουν σημαντικά τον λογαριασμό του νερού.

Ελέγξτε τον πίνακα ασφαλειών

Οπωσδήποτε ελέγξτε τον πίνακα ασφαλειών πριν φύγετε, για να επιβεβαιώσετε πως δεν έχετε αφήσει ανοιχτό το θερμοσίφωνο ή το μπόιλερ. Αν δεν χρειάζεται ρεύμα το σπίτι όσο θα λείπετε, γιατί να μην κλείσετε τον γενικό διακόπτη ασφαλείας;

Προνοήστε με σπίτι καθαρό!

Μία καλή ιδέα πριν κλειδώσετε το εξοχικό σας για χειμώνα, είναι να το αφήσετε καθαρό και τακτοποιημένο. Δεν εννοούμε, φυσικά, να σφουγγαρίσετε μπαλκόνια και εξωτερικές σκάλες μία μέρα πριν την αναχώρηση, αλλά ολόκληρο το εσωτερικό του και κυρίως τα μπάνια και την κουζίνα, όπου μαζεύονται ψίχουλα άρα έντομα! Έτσι, την επόμενη φορά που θα το επισκεφθείτε, όλο λαχτάρα για ξεκούραση και χαλάρωση, θα μπείτε σε ένα σπίτι πεντακάθαρο, στο οποίο θα χρειαστεί μόνο να στρώσετε καθαρά σεντόνια!

mama365.gr