Κατηγορίες
Παιχνίδια Χειροτεχνίες

Τι να προσέξετε αγοράζοντας αποκριάτικα είδη

Αποκριάτικα είδη: Οι κίνδυνοι της αγοράς.

Μπήκαμε πλέον στην περίοδο της αποκριάς και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμαζόμαστε να προμηθευτούμε στολές και αξεσουάρ που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις στις γιορτινές εκδηλώσεις των ημερών.

Καθώς, όμως, τα περισσότερα αποκριάτικα είδη είναι συνθετικά, ενώ πολλά από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο είναι αμφιβόλου ποιότητας ή δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών επισημαίνει κάθε πιθανό κίνδυνο που θα πρέπει οι γονείς να προσέξουν κατά την αγορά τέτοιων ειδών για τα παιδιά τους.

Αποκριάτικες στολές

Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους όπου γίνονται αποκριάτικα πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα), ενώ πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα.

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών πρέπει να τηρούνται όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα:

1. Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
2. Ενδύματα, για παιδιά, μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5cm ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.
3. Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14cm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.
4. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
5. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω), μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο, που αυτές δένονται.
6. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης, σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.
7. Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια, στο κάτω μέρος του στριφώματος, σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.
8. Στην περιοχή των μηρών, τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι κάτω από χαμηλότερη άκρη του ενδύματος γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
9. Ενδύματα με μακριά μανίκια, για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται, με τις παραπάνω συστάσεις.

Αποκριάτικα σπρέϊ

Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

• δοχείο υπό πίεση
• το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου
• να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50οC
• να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Προσέξτε ακόμα:

• Να επιλέγετε προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα, καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά.
• Να διαβάζετε προσεκτικά και να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης, πριν από τη χρήση των σπρέι.
• Να μην ψεκάζονται τα σπρέι απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία.
• Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα-σπρέι ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, πρέπει να αποφεύγετε να ψεκάζετε στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.
• Να μην καπνίζετε συγχρόνως με τη χρήση του προϊόντος.
• Τα προϊόντα αυτά πρέπει να διατηρούνται μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.
• Να τα χρησιμοποιείτε, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.
• Αποκριάτικα σπρέι που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση» δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς, από μη επαγγελματίες και κυρίως, από παιδιά, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα), ενώ πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης από επαγγελματίες.

Tags: Αγορές

– See more at: http://www.mama365.gr/7736/ti-na-prosexete-agorazontas-apokriatika-eidh.html#sthash.R8JGEJra.dpuf