Κατηγορίες
Παιχνίδια

Το παιχνίδι της Κανάστα

Η Κανάστα είναι ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια Ράμι.

Εφευρέθηκε το 1939 στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 είχε κιόλας γίνει αγαπημένο χόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου και επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο για να γράψει τη δική της ιστορία. Μπορείτε να βρείτε πολλές διαφορετικές παραλλαγές της Κανάστα και κάποιες φορές θα σας φανεί ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες. Μερικές φορές παίζεται σε ομάδες και κάποιες άλλες με έναν εναντίον ενός, πράγμα που αλλάζει το παιχνίδι. Παρά τις διαφορές όμως, υπάρχει ένα βασικό μοτίβο παιχνιδιού που θα το συναντήσετε σε όλα τα παιχνίδια της Κανάστα.

Μία Παρτίδα Κανάστα

Το παιχνίδι παίζεται με 2 έως 6 παίκτες και στόχος του είναι να είστε ο πρώτος παίκτης που θα συγκεντρώσει 8500 βαθμούς, ή την υψηλότερη βαθμολογία. Παίζεται σε γύρους. Σε κάθε γύρο οι παίκτες παίζουν με τη σειρά τους. Στη σειρά του ο κάθε παίκτης πραγματοποιεί 2 κινήσεις: πρώτα πρέπει να τραβήξει ένα φύλλο. Το φύλλο μπορεί να το τραβήξει από δύο στοίβες: από τη στοίβα αποθέματος, ή από τη στοίβα απόρριψης. Εάν ένας παίκτης επιλέξει να τραβήξει από τη στοίβα απόρριψης, τότε πρέπει να το χρησιμοποιήσει αμέσως για να δημιουργήσει ένα meld (συνδυασμό). Όταν επιλέγει αυτή την οδό, ο παίκτης πρέπει επίσης να πάρει και όλα τα φύλλα που περιέχει η στοίβα απόρριψης. Η δεύτερη κίνηση αφορά την απόρριψη ενός φύλλου μικρής ή μηδαμινής αξίας για το χέρι που θέλετε να σχηματίσετε.

Η αξία ενός φύλλου έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμο θα σας φανεί προκειμένου να σχηματίσετε σετ φύλλων. Για να απαλλαγείτε από όλα σας τα φύλλα πρέπει να δημιουργήσετε σετ (ομάδες φύλλων) με τα χαρτιά που έχετε στο χέρι. Ένα σετ (ή ομάδα) αποτελείται το λιγότερο από 3 φύλλα και το ανώτερο από 7. Ένα πλήρες σετ φύλλων ονομάζεται Κανάστα.

Εν’ συγκρίσει με τις περισσότερες παραλλαγές του Ράμι, οι ομάδες που σχηματίζετε εδώ είναι λίγο διαφορετικές.  Όλα τα φύλλα εκτός από τα 2άρια, τα 3άρια και τα μπαλαντέρ, ονομάζονται «καθαρά» φύλλα. Τα 2άρια, τα 3άρια και τα φύλλα του Joker είναι τα μπαλαντέρ, και μπορούν να αντικαταστήσουν τα κανονικά σε ένα σετ (ο ανώτερος αριθμός μπαλαντέρ σε ένα σετ είναι 3). Τα 3άρια συγκεντρώνονται στο πλάι και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τον υπολογισμό της βαθμολογίας που απονέμεται στο τέλος του παιχνιδιού.

Ένα σετ που περιέχει κανονικά φύλλα ονομάζεται καθαρή Κανάστα (ένα σετ που αποτελείται από όλα τα 7άρια ή τους άσσους έχει ξεχωριστές αξίες). Ένα σετ που αποτελείται μόνο από μπαλαντέρ ονομάζεται «βρώμικη» κανάστα, ενώ ένα σετ που αποτελείται και από καθαρά φύλλα και από μπαλαντέρ ονομάζεται «μικτή» Κανάστα.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένας από τους παίκτες έχει συνδυάσει όλα τα φύλλα του χεριού του, ή όταν τελειώσουν τα φύλλα της στοίβας απόρριψης. Όπως και αν τελειώσει το παιχνίδι, κάθε παίκτης λαμβάνει βαθμούς ανάλογα με τα φύλλα που του έχουν απομείνει στο χέρι, λαμβάνοντας υπόψη πόσες Κανάστες έχει δημιουργήσει ο κάθε παίκτης, τον αριθμό των Καναστών που δεν έχει ολοκληρώσει, και πόσα 3άρια έχει συγκεντρώσει.

Η παρτίδα της Κανάστα είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι συνεργασίας ανάμεσα στους συμπαίκτες, που απαιτεί εγρήγορση και στρατηγική σε όλη του τη διάρκεια.