Οι περισσότεροι τραυματισμοί στην τρίτη ηλικία οφείλονται κυρίως σε πτώσεις, σε ατυχήματα από φωτιά και καυτά αντικείμενα ,σε πνιγμούς και δηλητηριάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός τραυματισμών στα άτομα τρίτης ηλικίας οφείλεται σε τροχαία ατυχήματα.
1. Σημειώστε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης με μεγάλα γράμματα και κρατήστε πάντα τον κατάλογο αυτό κοντά σε μια τηλεφωνική συσκευή.
2. Καλό θα είναι να προμηθευτείτε μια ασύρματη τηλεφωνική συσκευή. Εξετάστε ακόμα το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε και να χρησιμοποιείτε μια συσκευή ειδοποίησης με την οποία θα μπορείτε να καλέσετε βοήθεια σε περίπτωση που πέσετε και δεν μπορείτε να σηκωθείτε.
3. Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού.
4. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μικρά χαλάκια και βεβαιωθείτε ότι οι άκρες των χαλιών δεν είναι ανασηκωμένες.
5. Ο φωτισμός στο σπίτι πρέπει να είναι ομοιόμορφος. Αν υπάρχουν χώροι που είναι σκοτεινοί, προσθέστε φώτα και όπου υπάρχουν πολύ φωτεινά παράθυρα ή πόρτες, τοποθετήστε ελαφρές κουρτίνες ώστε να μειωθεί το έντονο φως.
6. Απομακρύνετε αντικείμενα που δυσκολεύουν τη διακίνησή σας στο σπίτι.
7. Αν έχετε σκάλες στο σπίτι μην τοποθετείτε αντικείμενα πάνω στα σκαλοπάτια, όπως π.χ. γλάστρες, παπούτσια κτλ. γιατί παρεμποδίζουν το ανεβοκατέβασμα και πιθανόν να προκαλέσουν ατύχημα. Εάν δεν υπάρχει ήδη, τοποθετήστε κουπαστή στη σκάλα για στήριγμα όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε. Μην κουβαλάτε ποτέ αντικείμενα τα οποία σας εμποδίζουν να δείτε το επόμενο σκαλοπάτι. Οι σκάλες πρέπει να ομαλές και καθόλου ολισθηρές.
8. Προτιμήστε να τοποθετείτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά σε ντουλάπια στα οποία έχετε εύκολη πρόσβαση ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιείτε σκάλα ή σκαμνάκι.
9. Θυμηθείτε να κλείνετε πάντα τα συρτάρια ή τις πόρτες από τις ντουλάπες για μην υπάρχει περίπτωση να σκοντάψετε ή να χτυπήσετε.
10. Μην τοποθετείτε ποτέ απορρυπαντικά κοντά σε τρόφιμα.
11. Βεβαιωθείτε ότι κλείνετε τις συσκευές γκαζιού μετά από κάθε χρήση