Κατηγορίες
ΟΛΑ ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ Πόνος

Ψύξη; Ποτέ ξανά!

Στρίβετε σαν λύκος και πονάτε, ενώ το πιάσιμο μπορεί να φτάνει μέχρι και το χέρι…
Δείτε γιατί σας συνέβη και πώς να το αντιμετωπίσετε μια και καλή.
 psiksi147_b.limghandler

Το καλοκαίρι, η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας από τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος στη δροσιά των κλιματιζόμενων χώρων είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για να προκληθεί ψύξη, στον αυχένα, στην πλάτη, αλλά ακόμη και στο μάτι ή στο μέτωπο. Διαβάστε, λοιπόν, τι να κάνετε σε περίπτωση που πάθετε ψύξη, αλλά και με ποιον τρόπο μπορείτε να την αποφύγετε.

Για να αποφύγετε τις ψύξεις
• Όταν ιδρώνετε, να αλλάζετε οπωσδήποτε ρούχα.
 Να προφυλάσσετε τον αυχένα σας με ένα μαντίλι.
 Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, καθώς και τα ρεύματα αέρα.
 Εάν είστε επιρρεπείς στις ψύξεις, τότε σε περίπτωση που εκτεθείτε ξαφνικά στο κρύο φροντίστε να επιστρέψετε αμέσως στη ζέστη. Εάν δεν μπορείτε να φύγετε από το χώρο, τουλάχιστον μετακινηθείτε έτσι ώστε να μη σας «χτυπάει» ο αέρας του κλιματιστικού.

Τι να κάνετε κατόπιν εορτής
Σε περίπτωση που πάθετε ψύξη, ο ορθοπεδικός θα σας συστήσει τη λήψη ενός μυοχαλαρωτικού και ενός αναλγητικού. Επίσης, θα σας ανακουφίσει η τοποθέτηση μιας θερμοφόρας ή η επάλειψη με μια θερμαντική αλοιφή στην πάσχουσα περιοχή, επειδή η ζέστη βοηθά στη λύση του μυϊκού σπασμού (η χρήση του πάγου συνιστάται μόνο όταν υπάρχει έντονο αίσθημα καύσου-καυσαλγίας). Αποφύγετε, πάντως, τις εντριβές με οινόπνευμα, επειδή η εξάτμισή του οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας τοπικά στο δέρμα, κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Σε περίπτωση πολύ έντονου προβλήματος, ο ορθοπεδικός μπορεί να σας ζητήσει να φορέσετε ένα αυχενικό κολάρο μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

3 γιατροσόφια που βοηθούν

Κομπρέσες με αιθέρια έλαια Ρίξτε σε μια διπλωμένη γάζα 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, 2 σταγόνες λεβάντας και 2 ευκαλύπτου. Ψεκάστε τη γάζα με νερό και σιδερώστε την. Τοποθετήστε τη ζεστή στο σημείο που πονάτε (π.χ. στην πλάτη, στον αυχένα, στο μέτωπο, αλλά όχι στα μάτια), έως ότου κρυώσει.
Κομπρέσες για το πρόσωπο Σε 3 κούπες βρασμένο νερό, ρίξτε 4 κουταλάκια χαμομήλι, πασιφλόρα ή δεντρολίβανο. Στη συνέχεια, μουσκέψτε μια γάζα ή ένα κομμάτι βαμβάκι και κάντε κομπρέσες. Το γιατροσόφι αυτό συνιστάται και για τις ψύξεις στο μάτι ή στο μέτωπο.
Στην μπανιέρα για χαλάρωση Βυθιστείτε για 10-12΄ στο ζεστό νερό της μπανιέρας, όπου προηγουμένως
θα έχετε ρίξει 1 φλιτζάνι χαμομήλι ή πασιφλόρα, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση των μυών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Εμμανουήλ Ηλιάκη, ορθοπεδικό χειρουργό, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και την κ. Ματίνα Χρονοπούλου, φυσικοπαθητικό. 

http://www.vita.gr/ygeia/article/9430/psyksh-pote-ksana/