Δροσιστικές ή πικάντικες, δίνουν χρώμα και γεύση ακόμη και στο πιο αδιάφορο πιάτο.
Φτιάχνονται εύκολα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται παρά μόνο λίγα υλικά. Πάρτε μερικές ιδέες από τις συνταγές που ακολουθούν.
Δύο κουταλιές του γλυκού ντρέσινγκ αρκούν για να μεταμορφώσουν μία απλή σαλάτα λαχανικών, ενώ με μία μικρή ποσότητα σος ακόμη και ένα στεγνό στήθος κοτόπουλου μπορεί να γίνει το αγαπημένο σας πιάτο. Ανοίξτε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας και πειραματιστείτε με ό,τι υλικά διαθέτετε. Εναλλακτικά, υιοθετήστε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προτάσεις:
Yogurt fun
Το γιαούρτι αποτελεί ιδανική βάση για μια δροσιστική σος, με την οποία θα συνοδεύσετε το κρέας, τη σαλάτα, ακόμη και τα ντολμαδάκια σας. Τι μπορείτε να προσθέσετε, λοιπόν, σε ένα μπολ με στραγγιστό γιαούρτι; 2 κ.σ. μουστάρδα και λίγη γλυκιά πάπρικα. Εναλλακτικά, χυμό 1/2 λεμονιού, ψιλοκομμένο άνηθο (ή δυόσμο), καρότο, πιπέρι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Για πιο αφράτο αποτέλεσμα, χτυπάτε το μείγμα για λίγα δευτερόλεπτα με έναν αυγοδάρτη.
Με βάση τη μουστάρδα
Το πλέον κλασικό ντρέσινγκ θέλει τη μουστάρδα να… συναντά το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο ξίδι και την πάπρικα (προαιρετικά προσθέτετε πολτοποιημένο κρεμμύδι) και να συνοδεύει άψογα βραστά λαχανικά, φρέσκες σαλάτες ή μια πατατοσαλάτα.. Για έξτρα γεύση, ψιλοκόβετε στο μείγμα αγγουράκι τουρσί και συμπληρώνετε με μικρή ποσότητα κάππαρης.
Focus στη μαγιονέζα
Στις γαρίδες, τα πουλερικά, τα λουκάνικα, τον τόνο και φυσικά τις σαλάτες, η σος με βάση τη μαγιονέζα δίνει την τελική νόστιμη πινελιά. Ο πιο γνωστός συνδυασμός είναι μαγιονέζα με κέτσαπ και λίγες σταγόνες ουίσκι. Για κάτι πιο ελαφρύ και με λιγότερες θερμίδες προσθέτετε σε ένα μπολάκι μαγιονέζα 2 μεγάλες κουταλιές γιαούρτι. Με το παραπάνω ντρέσινγκ ταιριάζουν απόλυτα τα παντζάρια και τα ψητά κρέατα.
Για τους λάτρεις της ντομάτας
Θέλετε τα πιάτα σας να αποκτήσουν ζωηρό χρώμα; Να τι μπορείτε να κάνετε: Τρίβετε 2 ώριμες ντομάτες, τις σουρώνετε σε ένα τρυπητό, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά, και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Για πικάντικο αποτέλεσμα, ρίχνετε λίγες σταγόνες μπούκοβο και 1/2 ψιλοκομμένη πιπεριά (όποιο χρώμα θέλετε). Για έξτρα άρωμα, ψιλοκόβετε φρέσκο βασιλικό και λίγο πολτοποιημένο κουκουνάρι ή επιλέγετε μια μείξη από τα αγαπημένα σας αρωματικά (ιδανικά ταιριάζει και το εστραγκόν) και κρεμμύδι.