Κατηγορίες
Δηλητηριάσεις ΟΛΑ ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

8 συμβουλές ”τι κάνω” σε περίπτωση δηλητηρίασης

 Η δηλητηρίαση μπορεί να είναι έκδηλη αλλά μπορεί και όχι.

Ορισμένες φορές, η πηγή μιας δηλητηρίασης μπορεί να εντοπιστεί εύκολα – από ένα μπουκάλι φαρμάκου, για παράδειγμα.

ola-osa-thelete-na-xerete-gia-tis-trofikes-dilitiriaseis

Αν υποπτεύεστε το ενδεχόμενο μιας δηλητηρίασης, παρατηρήστε αυτά τα σημάδια:

1) Κάψιμο ή κοκκίνισμα γύρω από το στόμα και τα χείλη. Αυτό μπορεί να προκληθεί κατά την κατάποση ορισμένων δηλητηριωδών ουσιών.
2) Αναπνοή που μυρίζει χημικά – ίσως βενζίνη ή διαλυτικό μπογιάς.
3) Καψίματα, λεκέδες και οσμές πάνω στο ίδιο το άτομο, στα ρούχα του, στα έπιπλα, στα χαλιά ή σε άλλα αντικείμενα τριγύρω.

4) Εμετός, δύσπνοια, νύστα, σύγχυση ή άλλα απρόσμενα συμπτώματα.

Πολλές άλλες καταστάσεις προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με τη δηλητηρίαση, όπως οι κρίσεις, η αλκοολική μέθη, το εγκεφαλικό και η αντίδραση στην ινσουλίνη. Αν δεν παρατηρείτε καμία ένδειξη δηλητηρίασης, μη χορηγήσετε θεραπεία, αλλά καλέστε αμέσως βοήθεια. Στο μεταξύ, τοποθετήστε τον ασθενή σε μια άνετη θέση. Ακολουθήστε τη θεραπεία σοκ.

Αν πιστεύετε ότι κάποιος έχει δηλητηριαστεί, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1) Ορισμένα προϊόντα έχουν ετικέτες με οδηγίες σε περίπτωση δηλητηρίασης. Ακολουθήστε τις οδηγίες.
2) Αν το άτομο είναι ανήσυχο, δώστε του να πιει ένα ποτήρι νερό ή γάλα. Το υγρό θα μειώσει το ρυθμό με τον οποίο το δηλητήριο απορροφάται από τον οργανισμό. Αν όμως το άτομο είναι αδύναμο, έχει πέσει σε λήθαργο, είναι αναίσθητο ή έχει κρίσεις, μην του δώσετε τίποτα από το στόμα.
3) Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ήπιες ή αν δεν υπάρχουν οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος, καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Έχετε το νούμερο πάντα δίπλα στο τηλέφωνο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον αριθμό καλέστε το 166.
4) Ορισμένα δηλητήρια πρέπει να αποβάλλονται με εμετό, ενώ άλλα όχι. Αν δε γνωρίζετε την ουσία που κατάπιε ο ασθενής, μην προκαλέσετε εμετό.

Γενικά δεν πρέπει να προκαλείτε εμετό, εκτός κι αν σας το πουν από το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή ο γιατρός. Αν σας πουν να προκαλέσετε εμετό στον ασθενή, μπορείτε να αγγίξετε το πίσω μέρος του λαιμού του για να προκληθεί εμετός. Άλλη εναλλακτική λύση είναι να δώσετε στον ασθενή να πιει ένα ποτήρι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι μουστάρδας σε σκόνη και 3 κουταλάκια αλάτι.

Αφού κάνει εμετό ο ασθενής, δώστε το να πιει ένα ποτήρι νερό ή γάλα.

http://www.numbersland.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *