Κατηγορίες
Εικόνα - Ηχος ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Tips για να διαλέξετε Τηλεόραση – Home Cinema

Κινηματογράφος! Τι κάνει τόσο ξεχωριστό αυτή την αίθουσα;

Ναι, εκτός από τα pop-corn και τα nachos… Εντάξει και το αναψυκτικό!

 

2 (1)

Μία τεράστια οθόνη, υψηλή ένταση ήχου, αναπαυτικά καθίσματα και σίγουρα η καλή παρέα. Είμαι σίγουρος πως την καλή παρέα την έχετε ήδη, αλλά ακόμα και αν δεν την έχετε, σίγουρα δεν κάνατε κλικ στο άρθρο για να μάθετε πως θα την βρείτε. Αντιθέτως είστε εδώ για να δούμε μαζί τον τρόπο που θα μεταφέρετε την μαγεία του κινηματογράφου στο σπίτι σας!

Ας δούμε λοιπόν με ποιον τρόπο θα ξοδέψετε τα πολύτιμα χρήματα σας. Πολύτιμα, διότι θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος αλλά όσο το δυνατόν υψηλότερα την απόδοση. Υπάρχει τεράστια ποικιλία στην επιλογή τηλεοράσεων, ηχείων, ενισχυτών και players, γι’ αυτό και εδώ θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει τόσο στην τσέπη σας, όσο στο γούστο και τον χώρο σας.

Ξεκινάμε λοιπόν!

Τι χρειάζεστε:

  • TV
  • Player
  • Speakers
  • AV Receiver

Σε αυτό το πρώτο μέρος του άρθρου θα επικεντρωθούμε στο κομμάτι της τηλεόρασης, ενώ τα υπόλοιπα θα έρθουν σύντομα! So, Stay tuned!

TV

Σίγουρα όλοι σας θα έχετε κάνει μια βόλτα σε αυτά τα τεράστια καταστήματα με την τεράστια ποικιλία τεράστιων τηλεοράσεων με τεράστιες τιμές. Όχι δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε μια περιουσία σε μία τηλεόραση.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τις τηλεοράσεις; Γιατί βλέπουμε τηλεοράσεις ίδιου μεγέθους να έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή; Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι πράγματι τόσο έξυπνες; Χρειάζομαι μια έξυπνη τηλεόραση; Τι είναι αυτά τα Hz; HD; Full HD; Τι συμβαίνει με αυτή την «αντίθεση χρώματος»; Η Θεοπούλα έπραξε σωστά που αγόρασε plasma τηλεόραση; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο.

Αρκετά όμως με τον πρόλογο, ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Υπάρχουν οι εξής τύποι τηλεοράσεων

  • CRT (Cathode Ray Tube)
  • LCD (Liquid Crystal Display) – Cold-Cathode Fluorescent lamp (CCFL)
  • LED (Light Emitting Diode)
  • Plasma

Οι LCD και LED δεν πρέπει να τις ξεχωρίζουμε και θα εξηγήσω παρακάτω τον λόγο.

…ΝΝΝΝαι, θα μου πείτε, και τι πρέπει να καταλάβουμε από αυτό Η απάντηση είναι απλή. Τίποτα άλλο εκτός από τα παρακάτω.

Η CRT είναι η παλιά τηλεόραση που έχει η γιαγιά σας στο σπίτι (εκτός από την δικιά μου που έβαλε LCD – και μάλιστα πριν από μένα – ΘΡΑΣΣΟΣ). Είναι σχετικά κουραστική για το μάτι (ναι είχαν δίκιο οι γονείς μας), καίει περισσότερο ρεύμα από τις υπόλοιπες, είναι πολύ βαριά και ογκώδης, εκλύει μεγάλα ποσά θερμότητας, έχει όμως πολύ καλύτερη αντίθεση χρώματος (contrast) από τις LCD (ειδικά από τις πρώτες «φουρνιές») και επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε πάνω της πετσετάκι. Το κυριότερο, δεν θα τις βρούμε πλέον στην αγορά. Οπότε, πάμε παρακάτω.

Η LCD είναι λεπτές, έχουν πολύ μικρότερο βάρος και εκλύουν αρκετά λιγότερα ποσά θερμότητας από τις γερασμένες πλέον CRT. Δεν μπορούν να αποδώσουν το χρώμα μιας CRT αλλά είναι ένας τομέας στον οποίο η αγορά έχει ήδη συμβιβαστεί. Σίγουρα με την πάροδο του χρόνου και με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν φτάσει πολύ κοντά στις CRT στον τομέα contrast. Το άλλο μειονέκτημα της LCD είναι ο χαμηλός χρόνος απόκρισης της εικόνας σε γρήγορες σκηνές που δημιουργεί το φαινόμενο “ghosting”.

Σίγουρα μερικοί από εσάς θα το έχετε παρατηρήσει, ειδικά αν ήσασταν από τους πρώτους που έσπευσαν να αγοράσουν αυτές τις τηλεοράσεις – φέτες. Φυσικά και αυτό το πρόβλημα έχει σχεδόν εξαλειφτεί και δύσκολα θα το παρατηρήσει κάποιος – ειδικά αν δεν έχει αρκετά «έμπειρο μάτι». Δεν πρέπει να παραλείψουμε το πετσετάκι, που πλέον δεν μπορεί να στολίσει η ελληνίδα νοικοκυρά (thank God!). Μεγάλο πλεονέκτημα, η χαμηλή τιμή της!
LED. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι LED TV δεν είναι τίποτα άλλο από LCD με διαφορετικό backlighting. Ουσιαστικά είναι η εξέλιξη των LCD, οι οποίες προσφέρουν ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος (η χαμηλότερη που υπάρχει), κατασκευή ακόμα πιο λεπτών πλαισίων (οι λεπτότερες τηλεοράσεις της αγοράς). Το backlighting των LED διακρίνεται σε backlit και edgelit. Η edgelit μέθοδος φωτισμού, είναι νεότερη τεχνολογία αλλά όχι καλύτερη σε απεικόνιση. Αυτό που προσφέρει σαν καινούρια τεχνολογία είναι δυνατότητα κατασκευής ιδιαίτερα λεπτών TV! Από την άλλη η backlit μέθοδος, προσφέρει καλύτερο contrast, αλλά φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πολύ λεπτών τηλεοράσεων.

Οι Plasma, συνδυάζουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των δύο παραπάνω. Στα θετικά τους, έχουμε την άριστη απόδοση χρώματος (όπως CRT), είναι σχεδόν τόσο λεπτές όσο και οι LCD, έχουν μεγαλύτερο βάρος από τις LCD αλλά δεν φτάνουν αυτό των CRT, έχουν γρήγορη απόκριση (όπως CRT), είναι αρκετά ενεργοβόρες (περισσότερο από όλες), παρουσιάζουν αντανάκλαση (γι’ αυτό ενδείκνυνται για θέαση σε σκοτεινό χώρο), ενώ δεν πρόκειται να τις βρούμε σε μέγεθος μικρότερο από 32″. Επίσης όπως και οι CRT, σε αντίθεση με τις LCD, έχουν άριστες γωνίες θέασης. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί το (ίσως) μεγαλύτερο μειονέκτημα των plasma τηλεοράσεων, το οποίο δεν είναι άλλο από το λεγόμενο “burn-in”. Όχι δεν καίγεται η τηλεόραση και φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πάρει φωτιά το σαλόνι σας. Το παραπάνω φαινόμενο προκαλείται όταν η τηλεόραση δείχνει μια στατική εικόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα – όπως για παράδειγμα το logo ενός καναλιού, ή τον χάρτη του γηπέδου στο Pro evolution Soccer. Αποτέλεσμα; Στο συγκεκριμένο σημείο της τηλεόρασης μένει μια στάμπα με το ανάλογο image. Επειδή φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει αυτό, οι φίλοι μας που δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη των plasma τηλεοράσεων φρόντισαν σχεδόν να εξαλείψουν το παραπάνω φαινόμενο, με αποτέλεσμα στις μέρες, να υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί.

Μετάφραση;

Σας περισσεύει ένα δωμάτιο και θέλετε να το μετατρέψετε σε home theater, και έχετε σκοπό να προβάλλετε μόνο ταινίες (καλά και κανέναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μην φωνάζετε), plasma is the way to go! Προσφέρουν άριστη ποιότητα χρώματος, καθόλου ghosting, βγαίνουν σε μεγάλα μεγέθη (εεε ναι, «μετράει»), και έχουν αρκετά καλή τιμή.

Ώστε χρειάζεστε μια τηλεόραση για το σαλόνι σας, και θέλετε κάτι που να τα συνδυάζει όλα. Τότε θα σας πρότεινα μια LCD. Ώριμη τεχνολογία, άριστος λόγος απόδοσης/τιμής, τεράστια ποικιλία σε design και σε μεγέθη για όλες τις περιπτώσεις.

Smart TV

Τι κάνει λοιπόν την έξυπνη τηλεόραση να ξεχωρίζει από την υπόλοιπες. Για κάποιον που θέλει να βλεπει τις αγαπημένες του εκπομπές και σείριαλ των ελληνικών καναλιών, ή τις ταινίες που νοικιάζει από το video club της περιοχής του, είναι μια τυπική αλλά πολύ ακριβή τηλεόραση που απλά δεν θα έπρεπε να τον απασχολεί. Για να δούμε όμως, εσύ(!) την χρειάζεσαι;

Αν λοιπόν σας αρέσει να περνάτε χρόνο στο youtube, αλλά δεν θέλετε να το κάνετε μέσω Η/Υ, πλέον μπορείτε μέσω της έξυπνης τηλεόρασης. Επίσης θα σας προσφέρει πολλές εφαρμογές (applications / apps) μεταξύ των οποίων είναι και εφαρμογή για το διάσημο facebook (κοινώς, φατσοτεύτερο). Επίσης games – παρόμοια με αυτά των smart phones. Πρόγνωση του καιρού, όπως ακόμα και η διάσημη εφαρμογή skype ώστε να μπορείτε να μιλάτε με τους φίλους σας από τον καναπέ του σαλονιού σας, χωρίς την χρήση Η/Υ! Μερικά μοντέλα προφέρουν τηλεκοντρολ με πλήρες πληκτρολόγιο (qwerty), ενώ άλλες διατίθενται με τηλεκοντρόλ τύπου Wii! Το καλύτερο το κράτησα για το τέλος  . Πως θα σας φαινόταν αν νοικιάζατε ταινίες από το σπίτι σας;

Σίγουρα ακούγεται ενδιαφέρον. Με διάφορες υπηρεσίες όπως NetFlix, έχετε την δυνατότητα να νοικιάζετε οποιαδήποτε ταινία θέλετε με τιμή εφάμιλλη του video club. Εδώ θα πατήσω φρένο και θα σας προσγειώσω απότομα διότι αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στην Ελλάδα. Αλλά ποιος νοιάζεται; Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Δε νομίζετε; 😉

Προσωπικά δεν είμαι fan των έξυπνων τηλεοράσεων. Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει, δεν δικαιολογούν το ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Αυτή όμως είναι η δική μου άποψη…

HD

Χμ. Τι είναι; Σημαίνει High Definition. In greek, υψηλή ευκρίνεια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί υπάρχει και το Full HD. Το λογότυπο HD σημαίνει 720p ανάλυση. Το full HD 1080p. Το τελευταίο «δισκάκι», που δεν είναι άλλο από το Blu-Ray disc (BD) φτάνει την ανάλυση 1080p. Άρα αν θέλουμε να χαρούμε το τελευταίο μας player, τότε ναι, θα πρέπει να προσέξουμε η TV να έχει ανάλυση 1080p.

  • 1080p = 1920×1080 pixels
  • 720p = 1280×720 pixels
  • DVD = 720×576 pixels

Τα κανάλια της ψηφιακής τηλεόρασης παίζουν σε HD (720p) ανάλυση, οπότε, αν η χρήση της τηλεόρασης είναι καθαρά για τηλεοπτικό σήμα, τότε μια HDTV είναι αρκετή για τις ανάγκες σας.

Ο πόλεμος των Hz!

Βλέπουμε συνεχώς να εμφανίζονται τηλεοράσεις, με όλο και περισσότερα Hz. Για να μην μακρηγορούμε, η τεχνολογία των 100+ Hz προσφέρει μια πιο ομαλή κίνηση στην εικόνα, το οποίο είναι φανερό στις γρήγορες σκηνές. Μία τηλεόραση με περισσότερα από 100 Hz είναι αρκετή. Παρά πέρα πληρώνουμε περισσότερο marketing, παρά «ποιότητα εικόνας». Στις plasma φυσικά θα δούμε το νούμερο να ανεβαίνει στα 600! Η plasma τεχνολογία έχει εκ φύσεως γρήγορη απόκριση, οπότε να καταλήξουμε σε μία τέτοιου τύπου TV, δεν πρέπει να μας απασχολήσει καθόλου αυτό το περίεργο νούμερο.

Αντίθεση.

Βλέπουμε κάθε εταιρία συνεχώς να διαφημίζει την τεράστια αντίθεση χρώματος που προσφέρουν οι TV τους. Tip: Μην κοιτάξετε καθόλου αυτό το νούμερο. Πρόκειται για το market trick της 10ετίας. End of story.
Καλά όλα αυτά θα μου πείτε.. Αλλά πόσο βαθειά πρέπει να βάλω το χέρι στην τσέπη; Για εσάς που έχετε στο μυαλό σας υπέρογκα ποσά, έχω καλά νέα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ο λόγος που κάνουμε μία αγορά! Το ίδιο ισχύει και εδώ. Τα πράγματα είναι απλά. Προσέξετε η τηλεόραση που θα αγοράσετε ΑΠΛΑ να καλύπτει τις δικιές ανάγκες. Ποιες είναι αυτές; Ας δούμε λοιπόν μερικές περιπτώσεις..

Θέλω να αγοράσω τηλεόραση…

…Για να κάνω zapping στα κανάλια και να παρακολουθώ τηλεοπτικά προγράμματα. Δεν έχω απαιτήσεις στην ποιότητα εικόνας και μου αρκεί να βλέπω τις ταινίες σε SD ποιότητα (ποιότητα DVD) . Γι’ αυτό θα αγοράσω μία LCD (οι τιμές των 1080p είναι πλέον πιο χαμηλές και από των 720p – οπότε δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείτε με αυτές) που μου αρέσει απλά και μόνο το design της. Δεν χρειάζεται να ξοδέψω παραπάνω χρήματα. Προτιμώ να πάω ένα ταξίδι ή να ξεκινήσω μαθήματα Salsa.

…Γιατί είμαι λάτρης του οικιακού κινηματογράφου και θέλω να έχω το καλύτερο στην ποιότητα εικόνας χωρίς συμβιβασμούς. Επίσης το μέγεθος για μένα, μετράει. Θα ασχοληθώ μόνο με τις plasma τηλεοράσεις, αλλά θα κοιτάξω να πάρω όσο το δυνατόν νεότερο μοντέλο. Επίσης θα πρέπει να είμαι σίγουρος ότι φέρει το λογότυπο 1080p. Φυσικά υπάρχει και η 3D τεχνολογία. Αν έχω σκοπό να βλέπω ταινίες μόνος ή με ένα επιπλέον άτομο, μπορώ να κοιτάξω τις active 3D – τα γυαλιά είναι ακριβά, αλλά το ένα ζευγάρι περιέχεται ήδη στην συσκευασία. Αν βλέπω ταινίες συνήθως με μεγάλη παρέα, μάλλον θα πρέπει να αποκλείσω τις active 3d και να επικεντρωθώ στις passive, λόγο φτηνών γυαλιών (συνήθως περιέχονται μέχρι και 4 στην συσκευασία!). Είναι εξίσου καλή αλλά και πιο ξεκούραστη για πολλές ώρες θέασης.

Γιατί θέλω να συνδέσω τον Η/Υ μου που έχω στο σαλόνι, ή το ps3 ώστε να παίζω και παιχνίδια αλλά επίσης μ’αρέσει να βλέπω ταινίες υψηλής ανάλυσης. Τότε θα κοιτάξω να βρω μία LCD ή LCD/LED – (καλύτερα LED, λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος – αν κάνουμε τόσο μεγάλη χρήση της TV, καλό θα ήταν να λάβουμε υπ’ όψιν και την παράμετρο «κατανάλωση ρεύματος») των 100Hz και άνω, η οποία φυσικά θα υποστηρίζει 1080p ανάλυση.

http://www.toptips.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *