Κατηγορίες
Υπολογιστές Χειροτεχνίες

Web Radio «How To». Κατασκευή και απλές οδηγίες

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και να αναλύσουμε όσο το δυνατόν πιο απλά γίνεται, τον hardware εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για το στήσιμο ενός web radio.

Σε γενικές γραμμές χρειάζεστε ένα PC/MAC, μια σύνδεση internet, ένα πρόγραμμα broadcasting, τραγούδια mp3 και ένα μικρόφωνο.

radio

Μια χαρά και πολύ απλά ακούγονται μέχρι εδώ θα πει κανείς… Δεν είναι όμως έτσι. Εκτός από κάποιες βασικές γνώσεις πάνω σε δίκτυα υπολογιστών, tcp/ip, firewall, ρυθμίσεις router, IP, θα χρειαστεί να πάρετε αποφάσεις σχετικά με τον εξοπλισμό που θα αγοράσετε, σύμφωνα με τις ανάγκες και την χρήση, επαγγελματική ή όχι. Παρακάτω θα δείξουμε κάποιους βασικούς συνδυασμούς εξοπλισμού αναφέροντας τα θετικά και τα αρνητικά σημεία. Τα παραδείγματα δεν είναι δεσμευτικά, είναι γενικά και μπορούν να τροποποιηθούν και να συνδυαστούν αναλόγως με τις ανάγκες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Setup 1. Ο απλός τρόπος.

Ο πιο οικονομικός και απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενσωματωμένη κάρτα ήχου του υπολογιστή συνδέοντας στην μικροφωνική είσοδο ένα μικρόφωνο (πχ AKG D-44S ή AKG D-55S). Η κάρτα ήχου του υπολογιστή, συνήθως έχει μικροφωνική είσοδο αλλά καλό είναι πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του υπολογιστή σας. Η ποιότητα του ήχου δεν είναι αξιόλογη και πολλές φορές με καθυστέρηση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χαμηλής ποιότητας κατασκευής της κάρτας ήχου και η έλλειψη ASIO.

Web Radio - Απλό set up

Web Radio – Απλό set up

Θετικά:

Απλό στην σύνδεση, χαμηλό κόστος.

Αρνητικά:

Μέτρια ποιότητα ήχου, πιθανή καθυστέρηση λόγω υψηλού latency

Setup 2.

Στο παρακάτω παράδειγμα θα προσθέσουμε μία κάρτα ήχου πολύ καλύτερης ποιότητας από αυτή του υπολογιστή (πχ FOCUSRITE SCARLETT 2i2), η οποία θα δώσει πολύ καλύτερο ήχο, θα μειώσει εξαιρετικά την καθυστέρηση (εξαρτάται και από τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή), έχει phantom power για την σύνδεση στουντιακού πυκνωτικού μικρόφωνου και τέλος έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε στα ακουστικά την φωνή και την μουσική για καλύτερο έλεγχο.

Web Radio - Set up με κάρτα ήχου υψηλής ποιότητας

Web Radio – Set up με κάρτα ήχου υψηλής ποιότητας

 

Θετικά:

Απλή σύνδεση, σχετικά χαμηλό κόστος, πολύ καλή ποιότητα ήχου, monitoring του μικροφώνου στα ακουστικά

Αρνητικά:

Δεν υπάρχει έλεγχος των λειτουργιών του προγράμματος (midi)

Setup 3. The midi controller

Η προσθήκη ενός midi controller με ή χωρίς κάρτα ήχου, λύνει τα χέρια του dj – ραδιοφωνικού παραγωγού και κάνει τον έλεγχο των τραγουδιών – “μιξάρισμα”, εύκολη υπόθεση. Σε αυτό το σημείο όμως τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκονται… Πρώτα απ όλα θα πρέπει να επιλέξουμε προσεχτικά το midi controller έχοντας υπόψη το broadcast software που χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να είναι συμβατό με το midi controller και να έχει έτοιμο mapper για να μην δυσκολευτούμε περισσότερο φτιάχνοντας κάποιο χειροκίνητα. Σαν πρόγραμμα εμείς προτείνουμε το γνωστό σε όλους Virtual dj pro full (μόνο η pro full έκδοση υποστηρίζει midi controller) γιατί είναι απλό, έχει υποστήριξη με ελληνικό forum και online chat όταν βρούμε τα σκούρα, και υποστηρίζει αυτόματα τα περισσότερα midi controllers που κυκλοφορούν στην αγορά.

Υπάρχουν τρείς κατηγορίες midi controller που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα web radio για τον έλεγχο του προγράμματος:

  1. Midi controller χωρίς κάρτα ήχου
  2. Midi controller με κάρτα ήχου και μικροφωνική είσοδο hardware
  3. Midi controller με κάρτα ήχου και μικροφωνική είσοδο software

3.1. Εάν επιλέξουμε την πρώτη περίπτωση ουσιαστικά θα πάρουμε το «Setup 2» και θα το εμπλουτίσουμε με ένα midi controller που αποκλειστικό σκοπό θα έχει τον έλεγχο του virtual dj pro full. Για το προάκουσμα στα ακουστικά του επόμενου τραγουδιού απαιτούνται εξειδικευμένες ρυθμίσεις στο sound setup του προγράμματος.

Web Radio - Set up με κάρτα ήχου και midi controller

Web Radio – Set up με κάρτα ήχου και midi controller

3.2. Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα midi controller με ενσωματωμένη κάρτα ήχου και μικροφωνική είσοδο hardware. Το μικρόφωνο στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να περάσει μέσα στο πρόγραμμα και ο ήχος δρομολογείται απευθείας στην έξοδο master του midi controller. Εάν έχουμε στην κατοχή μας ένα τέτοιο midi controller έχουμε τις παρακάτω επιλογές:

Α) Να χρησιμοποιήσουμε μια απλή εξωτερική κάρτα ήχου usb με 2 line in κανάλια, ώστε να στείλουμε τον ήχο από την έξοδο master out του midi controller (μουσική + μικρόφωνο) στον υπολογιστή. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις το πρόγραμμα θα πάρει τον ήχο από την εξωτερική κάρτα ήχου και θα τον στείλει στον broadcast server. Σημαντικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη ακρόασης της φωνής του εκφωνητή στα ακουστικά. Εάν θέλουμε να έχουμε ακρόαση της φωνής στα ακουστικά θα πρέπει να προχωρήσουμε στην περίπτωση Β.

 

Web Radio - Set up με κάρτα ήχου και midi controller και μικροφωνική είσοδο hardware

Web Radio – Set up με κάρτα ήχου και midi controller και μικροφωνική είσοδο hardware

Β) Να χρησιμοποιήσουμε το «Setup 2» και να συνδέσουμε το midi controller στον υπολογιστή, για τον έλεγχο του προγράμματος. Το πλεονέκτημα που έχουμε εδώ σε σχέση με την περίπτωση «Α» και το «Setup 2» είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενσωματωμένη κάρτα ήχου του midi controller για να έχουμε προάκουσμα (ακούμε το επόμενο τραγούδι στα ακουστικά). Από την έξοδο των ακουστικών της εξωτερικής κάρτας ήχου έχουμε την δυνατότητα να ακούμε το master μαζί με την φωνή του εκφωνητή.

 

Web Radio - Set up με κάρτα ήχου υψηλής ποιότητας και σύνδεση με midi controller στον υπολογιστή, για τον έλεγχο του προγράμματος.

Web Radio – Set up με κάρτα ήχου υψηλής ποιότητας και σύνδεση με midi controller στον υπολογιστή, για τον έλεγχο του προγράμματος.

 

3.3. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε ένα midi controller το οποίο έχει την δυνατότητα να στείλει τον ήχο από την μικροφωνική είσοδο κατευθείαν στο πρόγραμμα. Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο εύκολα καθώς δεν θα χρειαστεί να μπερδευτούμε με εξωτερικές κάρτες ήχου. Εκτός, εάν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος όπως για παράδειγμα η χρήση πυκνωτικού μικροφώνου, η οποία δεν υποστηρίζετε από κανένα midi controller. Τα πυκνωτικάμικρόφωνα για να λειτουργήσουν χρειάζονται τροφοδοσία phantom, η οποία παρέχεται από συγκεκριμένες κάρτες ήχου (πχ FOCUSRITE – SCARLETT 2i2). Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα μπορούμε να έχουμε την ακρόαση της φωνής του εκφωνητή στα ακουστικά και να έχουμε προάκουσμα για το επόμενο τραγούδι. Τα midi controller που έχουν την δυνατότητα αυτή είναι: HERCULES DJ CONSOLE MK4, HERCULES DJ CONSOLE RMX, DJ CONSOLE RMX 2, DJ CONSOLE 4MX, RELOOP BEATMIX, PIONEER DDJ-ERGO-V, PIONEER DDJ-ERGO-K.

 

 Web Radio - Set up με midi controller με κάρτα ήχου και μικροφωνική είσοδο software

Web Radio – Set up με midi controller με κάρτα ήχου και μικροφωνική είσοδο software

Setup 4. Κονσόλα ήχου

Για ένα σωστό και επαγγελματικό αποτέλεσμα η χρήση μίας κονσόλας broadcasting (πχ Allen & Heath XB-10, XB-14 κ.α.) σε ένα web radio, παρόλο που δεν είναι και η πιο οικονομική λύση, είναι απαραίτητη για ένα εύχρηστο και επαγγελματικό αποτέλεσμα. Θα μας δώσει επιλογές και διευκολύνσεις που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να έχουμε. Αναλόγως των χαρακτηριστικών της κονσόλας μπορούμε να έχουμε για παράδειγμα:

  • Εισαγωγή εισερχομένων τηλεφωνικών κλήσεων
  • Σύνδεση πυκνωτικού μικροφώνου μεγάλου διαφράγματος, για καλύτερη ποιότητα ήχου της φωνής
  • Ακρόαση όλης της εκπομπής από εξωτερικά ηχεία monitors
  • Δυνατότητα επιλογής καναλιών για monitoring στα ακουστικά
  • Έλεγχο πολλαπλών εισόδων από την κονσόλα, πχ μικρόφωνο καλεσμένου, cd players κα
  • Δυνατότητα σύνδεσης μουσικών οργάνων και επιπλέον μικροφώνων

Web Radio - Set up - Χρήση κονσόλας ήχου

Web Radio – Set up – Χρήση κονσόλας ήχου

Εάν η αγορά μιας κονσόλας broadcasting είναι ακριβή, για τα οικονομικά σας δεδομένα, τότε εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κλασσική αναλογική κονσόλα, με κάποιους περιορισμούς.

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο ειδών αναλογικές κονσόλες. Αυτές που έχουν δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή windows ή mac μέσω usb και αυτές χωρίς usb. Ο υπολογιστής αναγνωρίζει την κονσόλα μέσω του usb, σαν μία εξωτερική κάρτα ήχου. Ο αριθμός των καναλιών όπως και των εισόδων – εξόδων, εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της κάθε κονσόλας. Συνήθως οι κονσόλες με usb έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής και εγγραφής σε υπολογιστή, οπότε δεν χρειάζεται επιπλέον κάρτα ήχου για την μεταφορά του σήματος από την κονσόλα στον υπολογιστή, ώστε να γίνει το streaming. Σε διαφορετική περίπτωση είναι απαραίτητη η αγορά μίας κάρτας ήχου με δύο line εισόδους.

Web Radio - Set up - Χρήση κάρτας ήχου

Web Radio – Set up – Χρήση κάρτας ήχου

Τέλος να σημειώσουμε ότι το παραπάνω άρθρο είναι ενδεικτικό και ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων και των λογισμικών που χρησιμοποιούνται.

Καλή αρχή!

http://blog.djshop.gr/web-radio-how-to-kataskeuh-aples-odhgies/